У третю суботу серпня вшановуємо безпритульних тварин і допомагаємо волонтерам

3 хв на прочитання17 Серпня 2024, 12:19
ФОТО: ілюстративне

Сьогодні відзначають Міжнародний день безпритульних тварин.

Щороку в кожну третю суботу серпня у світі прийнято відзначати Міжнародний день безпритульних тварин. Святом його назвати важко. Радше це - день, коли кожен мав би згадати, що означає бути людиною.

Міжнародний день безпритульних тварин започаткувало у 1992 році Міжнародне товариство захисту прав тварин (ISAR) за підтримки зоозахисних організацій. Відзначається в більш ніж 154 країнах, на 6 континентах. Його започаткували з метою привернення уваги громадськості до проблем бродячих тварин.

Мета — привернути увагу суспільства до проблеми безпритульних тварин, донести максимальній кількості людей інформацію про трагічну долю тварин, що опинились на вулиці. Згідно зі статистичними даними, 75% безпритульних тварин покинуті господарями. Опинившись на вулиці й залишившись без піклування людини, вони приречені на голод і загибель.

Завдання відзначення Дня безпитульних тварин:

Мета ініціативи впровадження Міжнародного дня безпритульних тварин – привернути увагу громадськості до труднощів, з якими стикаються кішки, собаки та інші домашні улюбленці, які залишилися без домівки. Проблема має глобальний характер, вона поширена у різних країнах світу. У нас безпритульними здебільшого стають коти і собаки, а в Канаді, приміром, це єноти і білки. У США безпритульно тинятися Лос-Анджелесом можуть, приміром і леви чи грізлі. Але це триває недовго. Їх оперативно відловлюють відповідні служби і доставляють у їхнє звичне середовище. В Індії і Пакистані безпритульними є мавпи і корови, і це також є проблемою для держав.

Актуальними є питання щодо безпритульних тварин і в Україні, особливо зараз, коли мільйони переселенців зі сходу і півдня держави покинули вдома тисячі домашніх вихованців і худобу. І майже стовідсотково ця місія лежить на плечах волонтерів. А ті, окрім іншого, "тягнуть" на собі переселенців, армію і тисячі покинутих тварин.

В цей день лунають заклики з боку небайдужих громадян та організацій, що займаються захистом прав тварин. Чотирилапим нікуди подітися. Тому суспільство має працювати у напрямку створення законів про стерилізацію, а також займатися активним будівництвом споруд для створення притулків для тварин, які волею злої долі опиняються на вулиці. 

Жодних географічних обмежень щодо святкування Міжнародного дня бездомних тварин не існує. До свята може приєднатися кожна людина з будь-якого куточку світу. І способів відзначити цей день безліч:

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: