У світі дешевшають усі продукти: експерти назвали причини

1 хв на прочитання04 Червня 2020, 19:32
Фото ZIK

Спеціалісти ООН розповіли, що найбільш впало у ціні й що знов здорожчає

Світові ціни на продовольство продовжують знижуватися в травні, досягши 17-місячного мінімуму. Про це йдеться в релізі Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО). Повідомляє Уніан.

"Глобальні ціни на продовольчі товари падають четвертий місяць поспіль, оскільки постачання є значними, але попит слабшає через економічні скорочення, викликані пандемією COVID-19", - розповідають експерти.

Зокрема, в травні ціни на продовольство у світі знизилися на 1,9% у порівнянні з квітнем, досягнувши рівня грудня 2018 року. Світові ціни на молочну продукцію в травні знизилися на 7,3%, якщо порівнювати з квітнем, попереднім місяцем і майже на 20% - у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Як зазначають у ФАО, це пов'язано з нижчим попитом на імпорт, а також сезонними факторами. Водночас ціни на цукор піднялися на 7,4% порівняно з квітнем через подорожчання нафти та скорочення врожаю в Індії та Таїланді, які є відповідно найбільшим світовим виробником цукру і другим за величиною експортером. Ціни на м'ясо в травні були на 0,8% нижчими проти квітня й на 3,6% нижчими у порівнянні з травнем 2019 року. Зернові подешевшали на 1%, а рослинні олії — на 2,8%, до 10-місячного мінімуму.

Експерти ФАО прогнозують, що світове виробництво зернових культур у новому сезоні виросте на 2,6% і досягне нового рекордного рівня - 2,78 млрд тонн.

Нагадуємо, запрацювала постанова Кабміну про регулювання цін на продукти.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: