Догори
Дати відгук

У США засудили чоловіка, який убив студентку понад 40 років тому — допоміг шматочок викинутої жувальної гумки

«Ми ніколи не дамо комусь щасливого кінця».

3 хв на прочитання25 Березня 2024, 16:04
Роберт Плімптон постає перед судом у 2021 році у справі про вбивство студентки коледжу Барбари Такер у 1980 році. Фото: KATU Роберт Плімптон постає перед судом у 2021 році у справі про вбивство студентки коледжу Барбари Такер у 1980 році. Фото: KATU
Поділитись:

ДНК, знайдена на шматочку викинутої жувальної гумки, призвела до арешту і засудження підозрюваного у вбивстві 1980 року в Орегоні, повідомляє CNN.

60-річний Роберт Плімптон був визнаний винним за одним пунктом звинувачення у вбивстві першого ступеня і чотирма пунктами звинувачення у вбивстві другого ступеня студентки Громадського коледжу Маунт-Худ Барбари Такер, повідомляється в прес-релізі окружної прокуратури округу Малтнома.

Дев'ятнадцятирічна Такер була «викрадена, піддана сексуальному насильству і забита до смерті» 15 січня 1980 року, йдеться в релізі. Звинувачення у зґвалтуванні та сексуальному насильстві з Плімптона були зняті, згідно з документом, опублікованим прокуратурою.

Плімптон не визнав себе винним, і його адвокати заявили, що мають намір оскаржити його засудження. Він залишається під вартою в очікуванні вироку, повідомили в прокуратурі. Слухання його справи заплановане на червень.

Свідки бачили жінку, яка явно перебувала в скрутному становищі приблизно в той час, коли сталося вбивство, йдеться в документі з офісу прокурора. Одна жінка описала, що бачила жінку, яка «розмахувала руками з закривавленим обличчям», а інша сказала, що «бачила чоловіка, який заглядав у кущі поруч з парковкою (коледжу)».

Тіло Такер було виявлено наступного ранку біля автостоянки студентами, які прямували на заняття до коледжу в Ґрешамі, йдеться у прес-релізі прокуратури.

Мазки, взяті під час розтину Такера, були використані для створення ДНК-профілю підозрюваного, йдеться в прес-релізі прокуратури.

«Прогнозування фенотипу за знімком», або тест на передбачення фізичних рис людини на основі її ДНК, допоміг генетичним генеалогам звузити коло можливих підозрюваних — те, що, за словами головного генетичного генеалога компанії Parabon СіСі Мур, «виявилося ключовим у цій справі».

У березні 2021 року Мур змогла ідентифікувати Роберта Плімптона як імовірного підозрюваного.

Слідчі використали цю інформацію, щоб почати спостереження за Плімптоном і змогли зібрати пачку жувальної гумки, яку детективи бачили, як він виплюнув, повідомили в офісі окружного прокурора. ДНК, витягнута з жуйки, збіглася з профілем з мазків, взятих під час розтину, і Плімптон був заарештований 8 червня 2021 року.

«Я була просто вражена. Це було приголомшливо. Це була дійсно гарна новина. Я вже здалася», — сказала тоді сестра Такер.

Мур називає цю справу одним з найяскравіших моментів своєї кар'єри в генетичній генеалогії.

«Ми ніколи не дамо комусь щасливого кінця. Мені просто дуже пощастило, що я опинилась у ситуації, коли можу допомагати сім'ям і жертвам насильницьких злочинів. Це неймовірно важливо», — каже вона.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитанняВчора