Догори
Дати відгук

У США підліток помер, з'ївши одну чипсину

Він брав участь у челенджі в соцмережах One Chip Challege.

4 хв на прочитання20 Травня 2024, 13:11
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

Підліток з американського штату Массачусетс, який брав участь у челенджі в соцмережах One Chip Challege, з'їв надто гострий чипс і помер від вживання великої кількості екстракту перцю чилі. Такого висновку дійшли судові експерти, отримавши результати розтину. Про це розповідає Associated Press.

14-річний Гарріс Волобах, учень 10-го класу з міста Вустер, помер 1 вересня 2023 року від серцево-легеневої зупинки «на тлі нещодавнього вживання харчової речовини з високою концентрацією капсаїцину», згідно з результатами розтину, проведеного Головним управлінням судмедекспертів. Капсаїцин — це компонент, який надає перцю чилі гостроти.

«Ми були і залишаємося глибоко засмучені смертю Гарріса Волобаха і висловлюємо наші співчуття його родині та друзям», — йдеться в заяві Paqui, техаської дочірньої компанії Hershey Co.

Виробник чипсів прийняв рішення вилучити свій надзвичайно гострий продукт із полиць магазинів після смерті підлітка.

Розтин також показав, що у Гарріса була кардіомегалія, тобто збільшене серце, і вроджений дефект, описаний як «міокардіальний місток лівої передньої низхідної коронарної артерії».

Міокардіальний міст виникає, коли сегмент основної артерії серця проходить всередині серцевого м'яза, а не на його поверхні. На думку експертів, це також могло стати причиною важкої аритмії. Були повідомлення про гостру токсичність капсаїцину, що викликала ішемію серцевого м'яза.

Великі дози капсаїцину можуть збільшити силу скорочення серця, створюючи додатковий тиск на артерію. Але хоча результати розтину свідчать про те, що вада серця, ймовірно, зробила Гарріса більш вразливим до негативного впливу екстракту чилійського перцю, люди без основних факторів ризику також можуть відчувати серйозні проблеми з серцем через вживання великої кількості капсаїцину.

Влада штату Массачусетс повідомила лише причину та спосіб смерті. За її словами, чиновники не оприлюднять повного звіту, який не вважається частиною публічної інформації.

Чіпси Paqui були загорнуті у фольгу в коробці у формі труни з попередженням про те, що вони призначені для «мстивого задоволення від сильного жару і болю». У попередженні зазначалося, що чипси призначений лише для споживання дорослими, і їх слід зберігати в недоступному для дітей місці.

Незважаючи на попередження, діти без проблем купували чипси, і з усієї країни надходили повідомлення про підлітків, які захворіли після участі в конкурсі з поїдання чипсів. Серед них — троє старшокласників з Каліфорнії, які потрапили до лікарні, і семеро учнів з Міннесоти, яким надали допомогу лікарі швидкої допомоги після участі в челенджі в 2022 році.

У своїй заяві компанія Paqui посилається на «чітке та помітне маркування чіпсів, яке підкреслює, що продукт не призначений для дітей або людей із підвищеною чутливістю до гострої їжі чи з основними захворюваннями».

«Ми спостерігаємо збільшення кількості повідомлень про те, що підлітки та інші люди не прислухаються до цих попереджень. У результаті, незважаючи на те, що продукт відповідав стандартам безпеки харчових продуктів, ми працювали з ритейлерами, щоб ті добровільно прибрати його з полиць у вересні 2023 року, і челендж One Chip Challenge було припинено», — йдеться у заяві.

Учасникам челенджу пропонувалося з'їсти чипси Paqui, а потім подивитися, як довго вони зможуть протриматися без споживання іншої їжі та води. Продажі чипсів значною мірою стимулювалися тим, що люди публікували в соціальних мережах відео, на яких вони чи їхні друзі брали участь у челенджі. На них було видно, як люди, зокрема діти, розгортали упаковку, їли чипси, а потім реагували на високу температуру. На деяких відео видно, як люди блюють, кашляють і просять води.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.