Догори
Дати відгук

У Словаччині лебеді-наркомани цілими зграями вмирають від передозування

У цій країні лебеді охороняються законом, тому фермерам узагалі заборонено турбувати птахів навіть на своїй території.

2 хв на прочитання23 Червня 2023, 22:38
Фото: Va Lia/Unsplash Фото: Va Lia/Unsplash
Поділитись:

Фермери міста Комарно у Словаччині потрепають від навали лебедів, які звикли до опіумного маку на полях. У наркотичному сп'яніння птахи вмирають цілими зграями. Про це повідомляє видання Oddity Central.

Виробники маку біля словацького міста Комарно вперше повідомили про присутність лебедів на своїх полях ще в лютому. Вважається, що спочатку їх привабили великі калюжі води, які утворилися в цьому районі, але після того, як птахи цілий день клювали квіти, багато з них стали залежними від насіння, що містить опіум, і відмовилися залишати місцевість. Ще в травні словацькі ЗМІ повідомили, що близько 200 лебедів зробили макове поле поблизу Комарно своїм домом, завдавши збитків квітам приблизно на 10 000 євро та настільки надихнувшись природним наркотиком, що багато з них навіть більше не могли літати.

«Вони приходили поступово. Ми нарахували тут понад 200 лебедів», — розповів журналістам фермер Балінтс Пам, додавши, що за всі роки, коли він садив мак, він ніколи не бачив нічого подібного.

Зазвичай лебеді божеволіють від ріпаку, а фермери вважають, що вони переплутали мак зі своїм улюбленим делікатесом, який не тільки викликав у них залежність, а й серйозно зашкодив здоров’ю. Мабуть, через те, що великі водоплавні птахи мають ненаситний апетит, кілька десятків з них уже переборщили з маком, а багато інших втратили здатність до польоту, що стало легкою мішенню для хижаків.

Зазнавши серйозної шкоди посівам, на макових полях намагаються позбутися лебедів, але залежні птахи відмовляються переселятися. Оскільки в Словаччині лебеді охороняються, фермерам заборонено полювати чи навіть турбувати птахів, навіть якщо вони перебувають на їхній території.

«Готуючись до наступного сезону, фермер повинен подати заявку на виняток, щоб отримати дозвіл відлякувати птахів, які охороняються. Лебедів, які вже там, можна відлякати лише голими руками. На даний момент нічого іншого зробити не можна», – сказав Янс Калавскіс, представник Словацької державної служби охорони природи.

Любителі тварин і волонтери з таких груп, як Словацьке агентство з охорони довкілля, намагалися переселити залежних від опіуму лебедів, намагаючись відучити їх від насіння маку, але експерти стурбовані тим, що вони можуть повернутися на поля, щойно з’явиться шанс.

Раніше ми також писали, що у Чернігові на вулиці поснули п’яні омелюхи, але їх спіткала лиха доля (ФОТО).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко