У скляних пляшках більше мікропластику, ніж у пластикових - дослідження
Головним джерелом забруднення є фарба на металевих кришках, а не сама пляшка.

Напої, що продаються у скляних пляшках, такі як газована вода, пиво та вино, містять більше мікропластику, ніж напої у пластикових пляшках. Такого несподіваного висновку дійшли вчені з французького агентства з безпеки харчових продуктів (ANSES), інформує Phys.
Мікропластик — крихітні, переважно невидимі частинки пластику — знаходять по всьому світу: від повітря, яким ми дихаємо, до їжі, яку ми їмо, і навіть всередині людського тіла. Прямих доказів шкоди мікропластику для здоров'я людини досі немає, проте вчені активно вивчають його поширення.
Дослідники проаналізували різні типи напоїв, що продаються у Франції, і виявили в середньому близько 100 частинок мікропластику на літр у скляних пляшках з безалкогольними напоями, лимонадом, холодним чаєм та пивом. Це виявилося в 5-50 разів вище, ніж у напоях з пластикових пляшок або металевих банок.
«Ми очікували протилежного результату», — зізналася аспірантка Ізелін Шайб, яка проводила дослідження.
Звідки береться пластик у склі?
Вчені швидко знайшли розгадку. Виявилося, що частинки пластику в зразках зі скляних пляшок мали таку ж форму, колір та полімерний склад, як і фарба на зовнішній стороні металевих кришок, якими закривають пляшки.
«Ми помітили на кришках крихітні подряпини, невидимі неозброєним оком, які, ймовірно, виникають через тертя кришок одна об одну під час зберігання», — йдеться в заяві агентства.
Це тертя призводить до вивільнення мікрочастинок фарби, які потім потрапляють у напій під час відкриття пляшки.
Вода та вино — безпечніші
Цікаво, що для води (як газованої, так і негазованої) кількість мікропластику була відносно низькою у всіх видах тари — від 4,5 частинки на літр у склі до 1,6 у пластику. Вино також містило небагато мікропластику, навіть у пляшках із кришками. Причини такої розбіжності вчені поки що пояснити не можуть.
Оскільки референтного рівня токсичної кількості мікропластику не існує, неможливо сказати, чи становлять виявлені показники ризик для здоров'я. Проте в ANSES зазначили, що виробники напоїв можуть легко зменшити забруднення. Вони протестували метод очищення, що включає обдування кришок повітрям, промивання водою та спиртом, який зменшив забруднення на 60%.
Більше новин читайте на GreenPost.







