Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • У росіян залишиться три шляхи покинути Крим — кролем, брасом і по-собачому — військовий експерт

У росіян залишиться три шляхи покинути Крим — кролем, брасом і по-собачому — військовий експерт

«Москва» чекає на весь Чорноморський флот РФ на дні моря.

4 хв на прочитання12 Квітня 2023, 01:12
Поділитись:

Глава Міністерства оборони України Олексій Рєзніков анонсував «сюрприз» для російських кораблів у Чорному морі. Про що може йтися? З таким питанням сайт Charter97.org звернувся до військового експерта, полковника запасу Збройних сил України, льотчика-інструктора Романа Світана.

— Нині є щонайменше п'ять механізмів, озвучених в ефірі, які можуть знищити російський флот, якщо їх у нас буде достатньо.

Перший — це наші українські ракети «Нептун», збудовані на базі старої гарної ракети Х-35. Саме ці ракети затопили крейсер «Москва». Їхня дальність дії може бути збільшена до 300 км. Плюс ракета «Нептун» має таку опцію, як повітряний пуск. Для пуску можуть використовуватися літаки-винищувачі, а це означає, що до бойового радіусу ракети додається радіус винищувача, а це — до 1000 км. Виходить, ми можемо дістати до будь-якої точки Чорноморського басейну лише «Нептунами».

Другий механізм — ракета «Гарпун», яка вже є на бойовому чергуванні. Це європейська ракета з дальністю дії приблизно як у Нептуна — під 300 км. У неї теж є опція повітряного пуску, виходить, що її можна використовувати для знищення російської ескадри.

Третій — у загальному доступі вже є підтвердження щодо ухвалення рішення щодо передачі Україні ракет SCALP, або ще їх називають Storm Shadow. Це крилата ракета з дальністю понад 500 км.

Четвертий — «Гарпун» має наступника, саме на його базі зроблено ракету зі збільшеною дальністю, яка йде вже кілометрів до 500. Я маю на увазі SLAM-ER.

П'ятий — це надводні (глісуючі) та підводні безпілотники. Ними була вже не один раз атакована Севастопольська бухта. Підводні безпілотники можуть пройти за гіроскопом кілька сотень кілометрів під водою, а потім спливти і вже в режимі управління добити російську ескадру.

Зараз я назвав як мінімум п'ять механізмів знищення російських кораблів, а їх може бути більше. Тих, що ще не засвічені, не підсвічені. Загалом, флагман російського флоту чекає на весь Чорноморський флот РФ на дні Чорного моря. Думаю, що ми справді почуємо найближчим часом такого роду рухи.

— Як сьогодні почуваються окупанти в Криму та на півдні України з огляду на останні ракетні удари?

— Ми почали дуже серйозними ракетами діставати Феодосію. Адже там вибух був не однієї сотні кілограмів. Це може бути, до речі, і «Грім», і SLAM, практично все, що я назвав вище, може використовуватися на таку дальність.

Від українського Берислава, що на правому березі в районі Нової Каховки, до Феодосії — 250 км. Таку дальність ми вже маємо. Тому думаю, що не зовсім комфортно почуваються росіяни.

Адже було знищено зенітно-ракетний комплекс, систему, яка має прикривати Кримський міст, а не змогла сама себе прикрити. Природно, що наступні удари можуть бути ближчими до Кримського мосту, Чорноморської ескадри та баз флоту в самому Криму, а також інших військових баз на анексованому півострові. А там близько 150 військових гарнізонів. Усі вони — військові цілі. Загалом почуваються вони в Криму як на лінії фронту.

— Що буде з Чорноморським флотом найближчим часом? Окупантам доведеться його евакуювати?

— Думаю, що після того, як у нас у достатній кількості з'являться засоби ураження, його не потрібно буде нікуди евакуювати. Ми його просто потопимо, хоч би де вони не були — у Новоросійську, Криму, Чорному морі. Перед нами постає завдання потопити весь Чорноморський флот.

Адже для того, щоб звільняти Крим, потрібно на 100 % бути впевненими, що кораблі не закидатимуть у Крим амуніцію. Підкреслю, треба знищити Кримський міст та будь-яку шлюпку, яка тинятиметься у Чорному морі.

До Криму веде кілька шляхів. Перший — це Кримським мостом, другий — сухопутні коридори з Ростова на Маріуполь, Мелітополь, Джанкой. Третій шлях — авіаційний, ним можна літаками перекидати військову амуніцію. Четвертий — це кораблі.

Усі чотири шляхи мають бути знищені, тоді можна буде говорити про оперативне оточення кримського російського угруповання. І тут її можна буде легко знищити.

Після того, як ми ці чотири шляхи переріжемо, залишиться, щоправда, ще три шляхи виходу росіян з Криму — це кролем, брасом і по-собачому. Якщо захочуть жити, там можна доплисти, в принципі, з Керчі до Тамані. Там вони вже виходитимуть зі своїх фізичних сил.

Також нагадаємо, що Україна має «суперзброю», завдяки якій ЗСУ можуть прорвати коридор до Криму — російська журналістка.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Стоматологія по-простому»
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитання24 хвилини тому
Пандемія Поширення пташиного грипу H5N1 Хвороби
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитаннягодина тому
Картопляні крокети Рецепт приготування для Обіду
Як приготувати картопляні крокети: ідея смачного обіду
1 хв на прочитання2 години тому
Під китайськими містами просідає ґрунт
2 хв на прочитання3 години тому
Двоколісний рай, Європа, урбанізація: сьогодні відзначають День велосипеда
6 хв на прочитання4 години тому
Два способи зробити так, аби перці рясно вродили
1 хв на прочитання4 години тому
3 рослини, які легко виростити з кісточки вдома: екзотика на підвіконні
2 хв на прочитання5 годин тому