Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • У РФ більше року готувалися розмістити в Білорусі ядерну зброю, потрібен був лише привід — джерело

У РФ більше року готувалися розмістити в Білорусі ядерну зброю, потрібен був лише привід — джерело

Навіщо до Білорусі повертається ядерна зброя?

12 хв на прочитання27 Березня 2023, 19:34
Пускова установка російського ракетного комплексу «Іскандер-М», який може використовуватися як носій тактичної ядерної зброї, і транспортно-заряджальна машина до неї (ліворуч). Фото: Vitaly V. Kuzmin. http://www.vitalykuzmin.net/Military/ARMY-2016 Пускова установка російського ракетного комплексу «Іскандер-М», який може використовуватися як носій тактичної ядерної зброї, і транспортно-заряджальна машина до неї (ліворуч). Фото: Vitaly V. Kuzmin. http://www.vitalykuzmin.net/Military/ARMY-2016
Поділитись:

Питання без’ядерного статусу стало в Україні особливо гострим ще з 2014 року. Приклад нашої країни багато кого примусив замислитися про всі плюси та мінуси володіння ядерною зброєю. Схоже, що в Білорусі зробили свої висновки.

Рішення Мінська і Москви розмістити ядерну зброю на території Білорусі було подано президентом Росії Володимиром Путіним як захід у відповідь на намір Великої Британії поставити в Україну снаряди зі збідненим ураном. Але при уважному розгляді стає очевидним, що це не справжня причина, а лише привід, причому досить дивний. Зважаючи на все, повернення ядерної зброї до Білорусі готувалося вже понад рік. І перші кроки в цьому напрямку були зроблені не лише до того, як британці вирішили передати ЗСУ ефективні танкові боєприпаси, а й до початку повномасштабного російського вторгнення в Україну. Про це розповідає «Дзеркало».

«Ядерна» Конституція

Судячи з усього, самопроголошений президент Олександр Лукашенко вважає виведення з Білорусі ядерної зброї в 90-х роках минулого століття великою помилкою. Ще у 2010 році під час робочої поїздки до Мозирського району він розповідав, що був змушений підписати відповідний договір під тиском з боку Росії та США.

Винні при цьому він називав колишню владу Білорусі.

«Вважаю, що виведення з Білорусі ядерної зброї на тих умовах, як це було здійснено свого часу нашими націоналістами, було найжорстокішою помилкою. Мені довелося підписувати цю угоду, бо подітися не було куди: на мене тиснули і Росія, і американці — виводьте, бо пообіцяли. Не можна було, це найбільше надбання, це дорогий товар, який ми, зрештою, мали пристойно продати», — сказав він.

Російські військові охороняють ракету «Тополь» на станції Яцукі перед виведенням з Білорусі. Фото: Reuters

Наприкінці 2021 року стало відомо, що проект нової Конституції Білорусі, окрім інших змін, втратив дві важливі норми колишнього документа: позначеного прагнення до нейтралітету та поставленої раніше мети зробити свою територію без'ядерною зоною.

Щодо конституційно закріпленого руху у бік нейтралітету, то його доля була зрозумілою ще в серпні, на «Великої розмові» Лукашенка з представниками ЗМІ. Тоді він прямо заявив, що не зумів забезпечити виконання цього пункту основного закону держави.

«Нейтралітету немає фактично. За Конституцією — нейтралітет, а ми перебуваємо у військово-політичному блоці ОДКБ тощо. Тому тут два варіанти: або ми визначаємо в Конституції, що ми не є нейтральними, або взагалі туди нічого не записуємо», — сказав він.

Чомусь третій варіант забезпечити виконання Конституції навіть не розглядався.

А ось рішення про відмову від без'ядерного статусу Білорусі було ухвалено Лукашенком, імовірно, пізніше. На тій самій серпневій зустрічі з журналістами політик зазначив, що «ніколи Росія сюди (у Білорусь. — Прим. ред.) не пересуне тим більше ядерних боєголовок». Цей вислів він підкріпив цілком розумним з військового погляду аргументом: «вони (ядерні боєголовки. — Прим. ред.) будуть безпосередньо під обстрілом з території Польщі та Литви».

Чому між серпнем і кінцем грудня 2021 року все ж таки було вирішено прибрати з Конституції Білорусі пункт про без'ядерний статус — можна лише здогадуватися. Можливою причиною могла стати підготовка Росією повномасштабного вторгнення в Україну — у жовтні достовірну інформацію про це отримало найвище військове та політичне керівництво США. Щоправда, у такому разі варто припустити, що російська влада в цей період повідомила Лукашенка про свої агресивні наміри, — а це досить сміливе припущення.

Хай там як, 27 лютого 2022 року новий варіант Конституції, в якому Білорусь перестала прагнути нейтрального статусу та перетворення на без'ядерну зону, був схвалений на референдумі. Якщо вірити офіційним даним ЦВК, за версію документа, яка зробила законним розміщення у Білорусі ядерної зброї, проголосували 4,44 млн громадян. Це 83 % від тих, хто голосував, або 65 % від загальної чисельності виборців.

Куточок виборця на дільниці для голосування під час проведення референдуму 2022 року у Білорусі. Фото: Reuters

Вже наступного дня після референдуму, 28 лютого, Верховний представник із закордонних справ та політики безпеки ЄС Жозеп Боррель спрогнозував наслідки такої зміни до Конституції Білорусі.

«Ми знаємо, що означає для Білорусі стати ядерною [країною]. Це означає, що Росія розмістить ядерну зброю у Білорусі, і це є дуже небезпечним шляхом», — сказав він.

Гучні слова та реальні дії

Останні події показують, що Боррель мав рацію. Схоже, що рішення про розміщення ядерної зброї у Білорусі на той момент вже було прийнято. Але якийсь час вона маскувалася суперечливими заявами Лукашенка, за допомогою яких перекладалася відповідальність на інші країни. Водночас Білорусь послідовно готувалася до одержання тактичної ядерної зброї — зокрема, готувала для її використання свою авіацію.

26 лютого (вже після початку вторгнення в Україну, яке велося зокрема з території Білорусі, але ще до завершення референдуму) відбулася телефонна розмова Лукашенка із президентом Франції Еммануелем Макроном. У ній білоруський політик назвав припущення про розміщення ядерної зброї в Білорусі «фейком» і заявив, що «якщо народ Білорусі не душитимуть, не тільки про ядерну, і про звичайну (російську. — Прим. ред.) зброю мови бути не може».

Але 17 лютого, відвідуючи білорусько-російські навчання на полігоні Осиповичський, Лукашенко стверджував рівно протилежне.

«У разі потреби, якщо такі безглузді, дурні кроки зроблять наші супротивники та суперники, ми розмістимо не лише ядерну зброю, а й ще „над'ядерну“, перспективну , щоб захистити свою територію», — заявив він.

Олександр Лукашенко на полігоні. Фото: прес-служба Лукашенка

У березні 2022 року в інтерв'ю японському телеканалу TBS політик знову заявив, що Білорусь не розміщуватиме на своїй території ядерну зброю і ніколи такого не планувала. За його словами, вилучення з Конституції положення про без'ядерний статус відбулося ненавмисно.

«Міняючи Конституцію, ми не думали навіть про це (повернути ядерну зброю. — Прим. ред.). Це все вигадка Заходу. Я не планую розміщувати тут ядерну зброю, виробляти тут ядерну зброю, створювати і використовувати цю ядерну зброю проти будь-кого. Такого ніколи не було у планах білоруського керівництва та у моїх планах», — сказав він.

А вже у червні на зустрічі з Путіним у Санкт-Петербурзі Лукашенко вважав вагомим тригером «питання тренувальних польотів літаків США та НАТОвських, які тренуються нести ядерні боєголовки та ядерні заряди».

«Нас це дуже напружує», — заявив він і попросив у Путіна «пристосувати наші літаки, які у нас є. <…> Я не говорю про те, що ми завтра перевеземо (або ви перевезете) туди [до Білорусі] ядерні боєприпаси. Але жартувати нам не можна».

21 липня 2022 року в інтерв'ю французькому агентству AFP Лукашенко запевнив співрозмовника в тому, що розміщувати ядерну зброю в Білорусі немає потреби.

«Нам достатньо, що ядерна зброя є в Росії. Якщо треба, Росія за договором захищатиме Білорусь як свою територію. У нас такий договір», — сказав він.

Окрім того, Лукашенко назвав себе «категоричний супротивником» ядерної зброї.

«Її треба повністю у світі знищити. І світ спокійніше спатиме», — сказав він.

Водночас, він заявив, що домовився з Росією про дообладнання білоруських бойових літаків для того, щоб вони могли нести ядерні боєприпаси.

«Симетрична відповідь» на те, чого не було

Наприкінці серпня 2022 року Лукашенко заявив, що білоруські літаки готові для використання ядерної зброї і що цілі для них уже визначені.

«Центри ухвалення рішень ми їх знаємо. Я не загрожую нікому. Тому ви не турбуйтесь. Вони стежать за нами, а ми стежимо за ними. Повинен чесно сказати, що на даний момент (все-таки не все ж таки божевільні в Польщі: якщо [президент Польщі Анджей Дуда] посунувся мізками, то військові не дурні, вони ж розуміють, якою може бути відповідь) вони не нагнітають обстановку на кордоні», — сказав він.

1 вересня 2022 року, під час «відкритого уроку» для білоруських учнів, Лукашенко заявив, що попросить ядерну зброю у Росії, якщо вона з'явиться у Польщі.

«Тактична ядерна зброя. Не зараз, не завтра, не післязавтра. Але якщо раптом буде напад на Білорусь, якщо далі американці просуватимуть до Польщі цю зброю, то вона має бути у нас. Ми домовилися про модернізацію кількох наших літаків, які будуть готові нести тактичну ядерну зброю», — сказав він.

Скріншот трансляції з відкритого уроку 1 вересня 2022 року

Теза з розміщенням американської ядерної зброї в Польщі так сподобалася політику, що в жовтні 2022 року вона знову повернулася до неї.

«Вони он, учора вже Дуда заявив. Це вже давно опрацьовано. Ми з Путіним це обговорювали, коли про літаки говорили про ядерну зброю. Вони вже давно з американцями домовилися, що арсенали будуть у Польщі. Про що це каже? Що ми стоїмо реально перед атакою тактичною ядерною зброєю. Треба вживати заходів. В нас її немає», — сказав Лукашенко.

При цьому президент Польщі у своєму висловлюванні, на яке посилався білоруський диктатор, стверджував протилежне.

«Проблема в тому, що ми не маємо ядерної зброї. Немає жодних ознак, що найближчим часом ми, Польща, отримаємо його під свій контроль», — сказав він. Також Анджей Дуда повідомив про те, що Польщею велися переговори про приєднання до програми Nuclear Sharing, у рамках якої США розміщують свою ядерну зброю на територіях своїх союзників — але жодних результатів ці переговори не привели («тема відкрита»).

Слова Дуди підтвердив заступник голови прес-служби Держдепу Ведант Пател. За його словами, «у США немає планів розміщувати ядерну зброю на території країн НАТО, які приєдналися (до організації. — Прим. ред.) після 1997 року». Польща стала членом НАТО у 1999 році.

Пускова установка російського ракетного комплексу «Іскандер-М», який може використовуватися як носій тактичної ядерної зброї, і транспортно-заряджальна машина до неї (ліворуч). Фото: Vitaly V. Кузмін. http://www.vitalykuzmin.net/Military/ARMY-2016

Тоді ж, у жовтні, російське МЗС заявило про передачу Білорусі ракетних комплексів «Іскандер-М», здатних використовувати ядерні ракети, та про «надання частини білоруських літаків Су-25 технічній можливості нести ядерну зброю». При цьому заступник директора департаменту з нерозповсюдження та контролю над озброєннями МЗС Костянтин Воронцов підкреслив, що «на даному етапі йдеться виключно про передачу Республіці Білорусь комплексів «Іскандер-М» подвійного оснащення з ракетами у звичайному спорядженні, а також надання частині білоруських літаків Су-25 технічної можливості нести ядерну зброю». Також чиновник зазначив, що створення у Білорусі об'єктів для зберігання ядерних боєзарядів на той момент не було передбачено.

До грудня 2022 року американська ядерна зброя так і не дісталася Польщі — але Путін і Лукашенко заявили, що білоруські літаки переобладнані для застосування ядерних боєприпасів. А в лютому 2023 року Лукашенко вже оцінював, яку саме ядерну зброю слід розмістити у Білорусі. За його прикидками виходило, що потрібна тактична.

«Нам стратегічна зброя абсолютно не потрібна. Ми не збираємося вбивати американців та здійснювати пуски ядерних стратегічних ракет із території Білорусі», — заявив він.

Ув'язнення введення російської ядерної зброї до Білорусі з планованими постачаннями британських танкових снарядів із сердечниками зі збідненого урану в Україну виглядає безглуздо. Такі бронебійні танкові снаряди не мають ніякого стосунку до ядерної зброї, їх використання ЗСУ не регулюється міжнародним правом військових конфліктів і не суперечить йому. У будь-якому разі це не причина введення російської ядерної зброї до Білорусі — а лише озвучений «зручний» привід, який прийшов до часу.

Звичайно, давно заплановане та підготовлене розміщення російської ядерної зброї в Білорусі виглядало б логічним і виправданим, якби робилося у відповідь на якісь реальні дії США чи НАТО, що порушують ядерний баланс. Але, схоже, через брак кращого пригодилися і танкові снаряди.

Зрозуміло, цей крок потягне відповідь. І зовсім необов'язково він буде пов'язаний із введенням американської тактичної ядерної зброї на територію Польщі, Литви чи якогось нового члена НАТО — припустимо, Фінляндії (хоча такий варіант теж не можна виключити). А ось у тому, що список цілей для американських ракет з ядерними боєголовками розшириться, немає жодних сумнівів. До нього обов'язково потрапить нове сховище ядерних боєприпасів на території Білорусі, а також позиції ракетних установок та аеродроми із літаками, переобладнаними для використання ядерної зброї.

Принагідно нагадаємо, що Москву турбує не токсичність снарядів зі збідненим ураном, а їхня пробивна здатність — Бі-бі-сі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023