Догори
Дати відгук

У МОЗ озвучили ймовірні причини спалаху гепатиту А на Вінниччині

Зараз відпрацьовуються паралельно всі сценарії інфікування

1 хв на прочитання13 Листопада 2023, 13:30
У МОЗ озвучили ймовірні причини спалаху гепатиту А У МОЗ озвучили ймовірні причини спалаху гепатиту А
Поділитись:

Причиною спалаху гепатиту А у Вінниці та області, ймовірно, стала питна вода. Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Другою причиною могли стати харчові продукти. Тому що більшість хворих людей говорили про те, що вони користувалися місцевим ринком: купували там овочі, фрукти, молокопродукти. Чиновник повідомив, що є і кілька випадків захворювання людей на виробництві - йдеться про молокозавод та кондитерські фабрики.

Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін додав:

Зараз відпрацьовуються паралельно всі сценарії інфікування, і ми вже перейшли від тестування об'єктів навколишнього середовища до тестування людей.

Він також нагадав, що вірусний гепатит А є гострим інфекційним захворюванняя, яке передається контактно-побутовим, але зазвичай фекально-оральним шляхом. Тобто це хвороба «немитих рук». Це означає, що та людина, яка проконтактувала з хворим або з носієм, і потім вживала їжу або питну воду, не помивши руки, має ризик інфікуватися.

За словами чиновника, більшість українців не мають імунітету проти гепатиту А і потрібно або перехворіти, або вакцинуватися. При цьому гепатит А виявили вже у 5 областях.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.