Догори
Дати відгук

У Мінагро затверджено Гігієнічні вимоги до швидкозаморожених харчових продуктів

Гігієнічні вимоги вводяться в дію через три роки з дня припинення або скасування воєнного стану

2 хв на прочитання24 Жовтня 2022, 20:22
Поділитись:

17 жовтня 2022 року Міністерством юстиції України зареєстровано наказ Мінагрополітики від 14 вересня 2022 року № 682, яким затверджено Гігієнічні вимоги до швидкозаморожених харчових продуктів, призначених для споживання людиною.

Прийняття Гігієнічних вимог є черговим кроком щодо виконання міжнародних зобов’язань України, передбачених Угодою про асоціацію з Європейським Союзом, створює в Україні спільні з країнами-членами ЄС правила функціонування ринку швидкозаморожених харчових продуктів, а також матиме позитивний вплив на громадське здоров’я.

Швидкозаморожений харчовий продукт – харчовий продукт, що його було піддано процесу швидкого заморожування, під час якого температура харчового продукту якнайшвидше проходить область максимального кристалоутворення для відповідного харчового продукту, та, після термічної стабілізації (вирівнювання температури харчового продукту), досягає температури не вище -18 °C, що її постійно підтримують на цьому рівні по всьому харчовому продукту.

Гігієнічні вимоги чітко регламентують:

  • загальні принципи, що їм мають задовольняти швидкозаморожені харчові продукти;
  • рівень температури, що її необхідно підтримувати на потужностях, що здійснюють поводження, зберігання, складування, транспортування та/або обіг швидкозаморожених харчових продуктів;
  • вимоги до морозильного обладнання та перелік кріогенних середовищ (рідин), що дозволено використовувати для швидкого заморожування харчових продуктів;
  • особливості маркування швидкозаморожених харчових продуктів;
  • здійснення моніторингу температури під час транспортування, складування та зберігання швидкозаморожених харчових продуктів.

У міністерстві просять звернути увагу, що Гігієнічні вимоги вводяться в дію через три роки з дня припинення або скасування воєнного стану, а харчові продукти, які відповідали вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, що діяло до введення в дію цього наказу, але не відповідають вимогам цього наказу, можуть перебувати в обігу до закінчення мінімального терміну придатності або граничного терміну споживання (дати «вжити до»).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Поліція викрила шахраїв, що намагалися заволодіти землею кіностудії Довженка
Поліція викрила шахраїв, що намагалися заволодіти землею кіностудії Довженка
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне / teren.in.ua
Здоров’я ґрунту: експерт назвав головний критерій збору врожаю картоплі
1 хв на прочитанняВчора
Аграрії Півдня готуються до вступу в ЄС: чого очікувати від переговорів з Єврокомісією
Україна готується до переговорів з ЄС: аграрії Півдня озвучили свої пріоритети
2 хв на прочитанняВчора
Мінекономіки готується до скринінгу ЄС щодо сільського господарства
Мінекономіки готується до скринінгу ЄС щодо сільського господарства
1 хв на прочитання25 Серпня 2025
Жінка потрапила до Книги рекордів Гіннеса за найбільшу колекцію підставок для яєць
1 хв на прочитання24 Серпня 2025
Інвазивні равлики в Австралії виробили стійкість до пестицидів
1 хв на прочитання24 Серпня 2025
Уряд прискорить реформу зрошення для ефективної роботи аграріїв
1 хв на прочитання24 Серпня 2025
ДБР викрило колишнє керівництво Держгеокадастру на розкраданні понад 500 га державних земель
1 хв на прочитання23 Серпня 2025