Догори
Дати відгук

У Мінагро затверджено Гігієнічні вимоги до швидкозаморожених харчових продуктів

Гігієнічні вимоги вводяться в дію через три роки з дня припинення або скасування воєнного стану

2 хв на прочитання24 Жовтня 2022, 20:22
Поділитись:

17 жовтня 2022 року Міністерством юстиції України зареєстровано наказ Мінагрополітики від 14 вересня 2022 року № 682, яким затверджено Гігієнічні вимоги до швидкозаморожених харчових продуктів, призначених для споживання людиною.

Прийняття Гігієнічних вимог є черговим кроком щодо виконання міжнародних зобов’язань України, передбачених Угодою про асоціацію з Європейським Союзом, створює в Україні спільні з країнами-членами ЄС правила функціонування ринку швидкозаморожених харчових продуктів, а також матиме позитивний вплив на громадське здоров’я.

Швидкозаморожений харчовий продукт – харчовий продукт, що його було піддано процесу швидкого заморожування, під час якого температура харчового продукту якнайшвидше проходить область максимального кристалоутворення для відповідного харчового продукту, та, після термічної стабілізації (вирівнювання температури харчового продукту), досягає температури не вище -18 °C, що її постійно підтримують на цьому рівні по всьому харчовому продукту.

Гігієнічні вимоги чітко регламентують:

  • загальні принципи, що їм мають задовольняти швидкозаморожені харчові продукти;
  • рівень температури, що її необхідно підтримувати на потужностях, що здійснюють поводження, зберігання, складування, транспортування та/або обіг швидкозаморожених харчових продуктів;
  • вимоги до морозильного обладнання та перелік кріогенних середовищ (рідин), що дозволено використовувати для швидкого заморожування харчових продуктів;
  • особливості маркування швидкозаморожених харчових продуктів;
  • здійснення моніторингу температури під час транспортування, складування та зберігання швидкозаморожених харчових продуктів.

У міністерстві просять звернути увагу, що Гігієнічні вимоги вводяться в дію через три роки з дня припинення або скасування воєнного стану, а харчові продукти, які відповідали вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, що діяло до введення в дію цього наказу, але не відповідають вимогам цього наказу, можуть перебувати в обігу до закінчення мінімального терміну придатності або граничного терміну споживання (дати «вжити до»).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Інтерактивна карта з інформацією про наслідки підриву Каховської ГЕС
Створено інтерактивну карту з інформацією про наслідки підриву Каховської ГЕС
1 хв на прочитання25 хвилин тому
На Закарпатті зростає популяція диких хижаків
Загроза сказу: на Закарпатті зростає популяція диких хижаків
1 хв на прочитання2 години тому
Як вибрати ідеальний саджанець для свого саду?
Як вибрати ідеальний саджанець для свого саду?
2 хв на прочитання2 години тому
Фото: Google Earth
Загадковий слід у Південній Австралії: як мапи Google Maps допомогли зробити відкриття
2 хв на прочитання3 години тому
У Польщі зобов’язали встановити протипожежний датчик в кожній оселі
1 хв на прочитання3 години тому
Україна та Світовий банк розробляють стратегію реформування соціальної системи
2 хв на прочитання4 години тому
На Звягельщині Держекоінспекцією виявлено три стихійні сміттєзвалища
1 хв на прочитання5 годин тому
Ліцензування і дозвільна система в управлінні відходами: Міндовкілля опублікувало роз'яснення регулятора
1 хв на прочитання6 годин тому