Догори
Дати відгук

У Львові провели п’ять трансплантацій печінки за трішки більш як місяць

Усі пацієнти мали цироз печінки. Без трансплантації їх час вимірювався тижнями, максимум - місяцями.

2 хв на прочитання30 Грудня 2022, 15:08
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Усі трансплантації - від посмертних донорів. І як зазначають у Першому медичному об'єднанні Львова, самостійні трансплантації печінок - одне з важливих наших досягнень 2022 року!

Орган, а з ним шанс на життя, отримали двоє жінок та троє чоловіків. Вік пацієнтів - 44-54 роки. Четверо з них - жителі Львівщини, один - Закарпаття. Усі вони мали цироз печінки. Без трансплантації їх час вимірювався тижнями, максимум - місяцями.

Донорами для них стали українці, які померли від несумісних із життям травм або інсультів. Двоє з них були у КНП ОКЛ Івано-Франківської обласної ради, один - в Лікарні Святого Мартина в Мукачевому, ще двоє - у Львові.

Після того, як лікарі діагностували - мозок мертвий - їхні рідні погодилися на донорство. Операції виконувалися командами хірургів-трансплантологів Першого медоб’єднання Львова у Лікарні Святого Пантелеймона.

Аби дати людям шанс на життя, до хірургів Центру трансплантології приєдналися колеги з відділення хірургії, урології, інтервенційної радіології, онкології та онкохірургії. Це була злагоджена командна робота. Кілька десятків людей об'єдналися з єдиною метою - рятувати людей і розвивати українську трансплантологію.

Серед тих, хто отримав донорську печінку - 48-річний львів’янин Юрій Бойко. П’ять років він хворів на цироз. Жахливо почувався, мав проблеми з тиском і постійне відчуття втоми. Юрій згасав на очах і останній рік жив в очікуванні операції.

Нині чоловік розпочинає ремонт в квартирі. На 9-й день після операції він поїхав додому і каже: лагодить не лише оселю, він будує своє нове життя.

Львівські трансплантологи дякують всім командам хірургів-трансплатнологів Першого медоб’єднання Львова, завдяки яким відбулися ці трансплантації: центру трансплантології, центру хірургії, відділення інтервенційної радіології, урології, онкології та онкохірургії, анестезіології та інтенсивної терапії, а також центру трансплант-координації. Та командам медпрацівників Івано-Франківської обласної лікарні та Лікарні Святого Мартина за злагоджену роботу.

А також колегам з Національний Інститут хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова та Феофанії за те, що тривалий час допомагали  колегам у Львові виконувати такі операції, ділилися досвідом.

Щирі співчуття рідним донорів та шана за їхнє непросте рішення, яке дало надію на життя тим, хто майже її втратив.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.