Догори
Дати відгук

У Львові можна буде безоплатно виявити генетичні захворювання

Пацієнти з підозрою зможуть безоплатно пройти лабораторну діагностику.

1 хв на прочитання06 Березня 2024, 08:45
Де безоплатно виявити генетичні захворювання Де безоплатно виявити генетичні захворювання
Поділитись:

Пацієнти з підозрою на чотири рідкісні генетичні недуги зможуть безоплатно пройти лабораторну діагностику у Львові. Донині це можна було зробити лише в Києві. Перше медоб’єднання Львова, Інститут спадкової патології та фармацевтична компанія «Санофі» підписали меморандум про співпрацю в межах медичної ініціативи «Академія орфанних захворювань».

Про це повідомляє Перше медичне об'єднання Львова.

Зокрема, проєкт дає змогу пацієнтам здати аналіз на чотири вроджені хвороби – Фабрі, Гоше, Помпе та мукополісахаридоз 1 типу. Забір крові здійснюватиметься у Лікарні Святого Пантелеймона. А дослідження біоматеріалу пацієнта виконуватиметься у лабораторіях-партнерах «Санофі» у Відні (Австрія). Оскільки в українських лабораторних центрах такі аналізи, на жаль, не виконуються.

«Сьогодні в Україні є 7 тисяч орфанних пацієнтів, це ті, хто лікується державним коштом. Однак, міжнародна статистика говорить, що таких – 5% від населення. Тобто, більшість українців з рідкісними генетичними недугами про них не знають. А це хвороби, які викликають ураження різних органів і систем - нервової, серцевої, сечовидільної, опорно-рухового апарату, провокують розлади дихання. Своєчасне виявлення недуги дозволяє надати потрібне лікування та зменшити тяжкість проявів захворювання і покращити якість життя», - пояснює Олег Самчук, генеральний директор Першого медоб’єднання Львова.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.