Догори
Дати відгук

У львівському ботсаду розквітла незвичайна магнолія

1 хв на прочитання10 Червня 2020, 11:18
Усі фото з Facebook-сторінки Ботанічного саду ЛНУ ім.І.Франка Усі фото з Facebook-сторінки Ботанічного саду ЛНУ ім.І.Франка
Поділитись:

У ботанічному саду Львівського національного університету розцвіла унікальна рослина – Магнолія оберненояйцеподібна. Відповідні фото опубліковані на сторінці ботсаду у Facebook.

На відміну від своїх «родичів», рослини цього виду цвітуть значно пізніше, – в другій половині травня–на початку червня, уже після розпускання великих оберненояйцеподібних листків. Завдяки своїм білуватим квіткам, рослина відома також під назвою магнолія білоцвіта.

У природі магнолія оберненояйцеподібна трапляється лише в Японії та на Курильських островах, де спорадично росте в складі широколистяних мішаних лісів. А тому, цей вид занесений до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи і потребує охорони у природних оселищах.

Втім останнім часом великої популярності набуває вирощування рослини за умов культивування. І не дарма, оскільки вона є декоративною впродовж усього періоду вегетації: завдяки стрункій кроні і ефектним молодим листкам – навесні, яскравому і духмяному цвітінню – на початку літа, та великим листкам, що з часом змінюють забарвлення від зеленого до коричневого, – влітку і восени.

На батьківщині, в Японії, магнолія оберненояйцеподібна, окрім декоративного садівництва, має і більш практичне використання. З її легкої та міцної деревини виготовляють музичні інструменти і посуд, кора використовується в медицині, варені молоді листки і бутони вживають в їжу як овочі, а висушені та подрібнені «зрілі» листки додають до страв як ароматну приправу.

А у Карпатах "зацвіли" смереки.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.