Догори
Дати відгук

У каструлі, в мультиварці чи в йогуртниці: як робити кисломолочний сир у домашніх умовах

Можна використовувати тваринне молоко будь-якої жирності.

4 хв на прочитання12 Березня 2023, 09:14
Поділитись:

Приготувати домашній кисломолочний сир дуже просто: спочатку потрібно заквасити кисломолочну основу, а потім видалити з неї рідину. «Закваски» розповідають, як це зробити.

Можна використовувати тваринне молоко будь-якої жирності. Якщо ви готуєте з фермерського чи пастеризованого молока, його потрібно прокип'ятити й охолодити до температури 37-40°C. Така температура трохи тепліша, ніж температура тіла. Але все ж, для гарантованого результату, краще використовувати кухонний термометр.

Ультрапастеризоване молоко не потребує термічної обробки, якщо готуєте кисломолочний сир у мультиварці чи йогуртниці. Перед приготуванням у каструлі потрібно підігріти не більше ніж до 40°C, але і не нижче 37°C, щоб забезпечити бактеріям сприятливе середовище для їх розмноження.

Щоб прискорити процес кисломолочного бродіння і приготувати сир із мінімальними витратами сил і часу, можна використовувати готовий комплекс бактерій.

Для першого етапу приготування ви можете використовувати будь-який доступний посуд або техніку: каструлю, мультиварку чи йогуртницю. А для відціджування сироватки підійде тонкий фільтраційний матеріал: складена в кілька шарів марля, бавовняний рушник або дрібне сито. Що довше ви залишите зерна для відціджування, то більше вологи вони віддадуть і то сухішим буде готовий продукт.

У каструлі

Перед початком приготування промийте каструлю окропом, аби видалити непотрібну мікрофлору. Влийте молоко в каструлю і підігрійте до температури 37-40°C. Для контролю температури можна використовувати кухонний або побутовий термометр для тіла. Якщо напохваті такого пристосування немає, капніть молоко на зап'ястя — воно повинно бути трохи теплішим за тіло.

Внесіть бактеріальну закваску згідно з інструкцією і перемішайте молоко ложкою, щоб рівномірно розподілити закваску.

Накрийте каструлю кришкою і загорніть у теплу ковдру чи рушник. У такому режимі молоко буде сквашуватися від 6 до 8 годин, залежно від температури. Можна спокійно залишити на ніч. А якщо на кухні занадто холодно, поставте згорток біля джерела тепла.

Коли через зазначений час готовий продукт загусне, його потрібно поставити в холодильник на 2-3 години.

Поверніть каструлю на плиту і повільно нагрівайте склад до температури 85-90°C. Підігрівайте молоко на повільному вогні, не доводячи до кипіння. У результаті повинні відокремитися сирні грудочки й рідина. Це займає в середньому близько 50 хвилин. Потім вимкніть нагрів і залиште охолоджуватися.

Перекладіть суміш у марлю, складену в 3-4 шари, і підвісьте, щоб видалити сироватку. Не забудьте поставити під грудочку глибоку миску, щоб зібрати рідину.

У мультиварці

Мультиварка повинна мати опцію «Йогурт» або режим ручного регулювання температури: «Мультиповар» або «40 градусів». Ви самі обираєте спосіб заквашування — в ємності апарату чи в порційних баночках.

Якщо потрібно прокип'ятити домашнє чи пастеризоване молоко, зручно використовувати режим «Кип'ятіння» 15-20 хвилин, а потім дочекатися остигання.

У випадку з ультрапастеризованим — досить заздалегідь дістати його з холодильника, щоб воно не було надто холодним. Залийте його в чашу і додайте суху бактеріальну закваску, перемішайте.

Якщо готуєте в порційних баночках — з'єднайте молоко і бактерії в окремій ємності, перемішайте і розлийте в індивідуальний посуд. Накрийте кришками, поставте в чашу мультиварки і наповніть водою майже до самого верху баночок.

Накрийте апарат кришкою, ввімкніть відповідну програму й очікуйте 6-8 годин.

Після сигналу готовності встановіть режим нагрівання при 85°C протягом 45-50 хвилин. За цей час повинні відокремитися сирні пластівці.

Злийте масу на сито, застелене кухонним рушником, і залиште над мискою, поки не піде вся рідина.

У йогуртниці

Правила підготовки молока такі самі, як і для мультиварки. Безперечним плюсом такого методу буде його простота: закваску можна внести відразу в молоко кімнатної температури, перемішати і готувати в тому ж посуді.

Перемішайте молоко із закваскою. Розлийте по скляночках йогуртниці чи перелийте в чашу приладу, накрийте кришками. Залежно від потужності апарату, очікуйте від 6 до 8 годин.

Після завершення програми бажано охолодити продукт кілька годин у холодильнику.

Коли маса відстоїться, перелийте її в каструлю і відправте нагріватися на плиті до 85-90°C на повільному вогні. Через 40-50 хвилин почнуть збиратися сирні пластівці, тоді можна знімати з вогню і охолоджувати склад.

Перелийте компоненти в дрібне сито, але переконайтеся, що зернятка не випадають із нього. Відцідіть продукт до потрібного стану.

Також ми наводили рецепт сирної закуски з гранатом — дуже оригінально, смачно та просто.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро