Ольга Шевченко2 хв на прочитання10 Жовтня 2021, 06:45
Дійте поступово, але впевнено і послідовно. Саме такі рекомендації дає лікарка-терапевт, дієтолог Людмила Паламарчук.
Лікарка пропонує кілька важливих кроків для стабілізації ваги та схуднення.
- Скоротіть кількість доданного цукру. Для приготування звичних страв беріть на половину чи третину менше цукру, ніж завжди, при цьому солодкий смак залишиться, а кількість калорій зменшиться.
- Обирайте йогурти без наповнювача і дозвольте дитині створити нові смаки, просто додаючи ягоди, фрукти, варення, мед чи цукор. Будьте впевнені, дитина додасть його значно менше, ніж виробник.
- Відмовтесь від соків і солодких газованих напоїв на щодень, тимчасово перейдіть на компоти, узвари, а потім на воду зі скибочкою цитрусових.
- Скоротіть кількість солодощів. Наприклад, якщо ви купували 500г цукерок, то наступного тижня купіть 400г, а ще через тиждень-300г.
- Міняйте самі свої харчові звички: їжте більше овочів, цільних злаків, горіхів, насіння, джерел нежирного білка, освоюйте смачні і корисні рецепти. Робіть це в першу чергу для себе, а дитина буде сприймати таке харчування як норму.
- Коли накриваєте на стіл ставте спочатку тарілку з різнокольоровими овочами. Поїдаючи їх, дитина отримає багато корисних речовин і до подачі остовної страви її голод вже трохи зменшиться, що вбереже від переїдання.
- Основну страву краще подавати на одній великій тарілці, а всім членам сім'ї роздати менші персональні. Нехай дитина сама собі покладе скільки хоче і при потребі візьме добавку. Це допоможе їй відновити взаємозв'язок між відчуттям голоду і насичення. Утримайтеся від будь-яких коментарів з приводу поведінки дитини під час їжі.
- Їжте всією сім'єю і без гаджетів.
Крім цього Паламарчук радить придумувати цікаві сімейні дозвілля, наприклад, прогулянки, батут, ковзани, ролики, їзда на велосипеді тощо. Щоб не лише їжа була джерелом хороших емоцій.
До слова, людям з онкологічними захворюваннями не можна їсти цукор: міф чи правда — розповідає онколог.