У Держпродспоживслужбі діджиталізують національну систему фітосанітарної сертифікації

2 хв на прочитання25 Березня 2024, 12:19
Національна система фітосанітарної сертифікації

Наступний етап – це реалізація концепції навчання

Один із основних напрямів Держпродспоживслужби – це максимальна діджиталізація фітосанітарних процесів. Про це зазначив Голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук під час зустрічі з представниками Глобального альянсу зі сприяння торгівлі (GIZ).

Учасники обговорили стан реалізації робочого плану з впровадження системи фітосанітарної електронної сертифікації ePhyto, що покликана модернізувати процес фітосанітарної сертифікації, спростити процес міжнародної торгівлі, підвищити прозорість під час обміну сертифікатами між країнами та отримати доступ до нових ринків.

«Після того як систему PHIS буде підключено до IPPC ePhyto Hub і весь процес від подачі заявки до міжнародного обміну фітосанітарними сертифікатами буде діджиталізовано, систему буде необхідно розгорнути для широкого використання в країні. А отже наступний наш етап – це реалізація концепції навчання, яка складається з різних навчальних елементів, адаптованих до потреб кожної цільової групи», - окреслив Сергій Ткачук.

Представники GIZ високо оцінили проведену спільну роботу з впровадження ePhyto і повідомили про успішну реалізацію першого тестувального етапу обміну фітосанітарних сертифікатів між Держпродспоживслужбою та Національною організацією захисту рослин Марокко.

Заступник Голови Вадим Чайковський зауважив, що під час 18-ій сесії Комісії з фітосанітарних заходів у рамках Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) особливу увагу буде приділено обговорення питання щодо удосконалення електронного обміну та фінансування ePhyto.

За результатами зустрічі сторони окреслили подальші пункти плану з впровадження ePhyto, зокрема внесення змін до нормативно-правових актів в частині видачі електронних фітосанітарних сертифікатів.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: