Догори
Дати відгук

У Держдумі заявили про пропозицію мобілізувати 3 млн росіян

За даними розвідки США, лише вбитими Росія втратила 120 тисяч осіб, а з урахуванням поранених втрати сягли 300 тисяч.

3 хв на прочитання04 Вересня 2023, 07:31
Російські мобілізовані Російські мобілізовані
Поділитись:

У Росії існує ідея мобілізувати три мільйони людей для війни з Україною, заявив член комітету Держдуми з оборони генерал-лейтенант Андрій Гурульов в інтерв'ю «Забайкаллю», розповідає The Moscow Times.

«От кажуть: „Давайте мобілізуємо 3 мільйони“», — сказав депутат, не уточнивши, звідки саме надійшла пропозиція.

На думку Гурульова, реалізувати таку ініціативу буде складно, оскільки призовників потрібно забезпечити зброєю, спорядженням, технікою, боєприпасами й іншими засобами збройної боротьби.

«Оборонно-промисловий комплекс одномоментно стільки не дасть», — зазначив депутат.

У зв'язку з цим російська влада вирішила піти іншим шляхом, зосередившись на наборі за контрактом, повідомив Гурулєв, додавши, що план передбачає залучення до армії 420 тисяч військовослужбовців до кінця року.

«Так, сьогодні триває війна. <…> Треба формувати резерви. І з нарощуванням військовослужбовців за контрактом збільшується випуск ВПК. Більше не треба. Ми не можемо в промисловість колом загнати. Неможливо випускати лише одні автомати. Тому те, що сьогодні робиться, є вкрай планомірним, розумним і розумним», — сказав генерал.

З огляду на все це оголошувати в Росії нову хвилю мобілізації не планується, наголосив Гурульов. Він назвав чутки про це спробами дестабілізувати ситуацію у країні.

Однак про те, що «яструби» в російських силових структурах пропонують президенту Володимиру Путіну змінити керівництво армії, оголосити військовий стан і розпочати загальну мобілізацію, говорили джерела Bloomberg наприкінці серпня. Російській армії потрібні свіжі сили, оскільки їй належить утримувати від українських атак анексовані торік території. За даними американської розвідки, лише вбитими війська РФ втратили 120 тисяч осіб, а з урахуванням поранених втрат досягли 300 тисяч.

У серпні російська армія, мабуть, вичерпала резерви — про це свідчить той факт, що командування переміщає сили вздовж лінії фронту, щоб «заткнути дірки», писали аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW). Хоча український контрнаступ не призвів до суттєвих територіальних завоювань, він спровокував виснаження та деградацію російських сил, зазначали аналітики.

Попри це Кремль відкладає рішення про нову хвилю мобілізації, оскільки побоюється повторення падіння рейтингу Путіна. Тим часом майже всі закони під масовий призов уже ухвалено, восени депутати розглянуть ще один — про позбавлення волі за ухилення від служби мобілізації. Раніше голова комітету Держдуми з оборони Андрій Картаполов заявив, що вони написані «під велику війну», і нею, за його словами, «вже пахне».

Також ми раніше писали, що в Росії коледжі почали видавати дипломи лише з повісткою до армії, а вступати на контрактну службу в російській армії агітують уже школярів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023