Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Мобілізації не буде: вступати на контрактну службу в російській армії агітують уже школярів

Мобілізації не буде: вступати на контрактну службу в російській армії агітують уже школярів

Три дні тому Держдума ухвалила закон, що дозволяє укладати контракт із 18 років

4 хв на прочитання16 Квітня 2023, 20:42
Реклама контрактної служби у Санкт-Петербурзі. Фото: Дмитро Ловецький Реклама контрактної служби у Санкт-Петербурзі. Фото: Дмитро Ловецький
Поділитись:

У російських школах розпочалася агітація за службу за контрактом, повідомляють «Важливі історії» з посиланням на російські регіональні видання.

Учням старших класів однієї з пермських шкіл роздали листівки «Служба за контрактом - гідне майбутнє» з контактами Міноборони РФ, повідомляє «Перм 36,6». Як розповіла мати одного з учнів, до школи приходили співробітники військкомату та розповідали про переваги служби за контрактом. Назва навчального закладу не наводиться.

У школах Нижньовартівська та Пить-Яха Ханти-Мансійського округу також з'явилися листівки, які агітують за військову службу за контрактом: їх розмістили на дошці оголошень для учнів, пише 86.RU. Видання публікує фотографію реклами з гаслом «Встанемо пліч-о-пліч за Батьківщину»: на листівці зображений солдат, який стоїть за спиною дитини. Банери з таким самим дизайном розміщені на головній сторінці інтернет-газети міських адміністрацій, зазначають місцеві журналісти.

Агітація контрактної служби, яка обіцяє соціальні пільги та гарантії, з'явилися й у Телеграм-каналах шкіл у П'ятигорську. Зокрема, «Підйом» публікує скріншот реклами у телеграм-каналі МБОУ ЗОШ №16. В адміністрації міста виданню підтвердили, що рекламну кампанію проводили за дорученням управління освіти та губернатора. Прямої вказівки вішати оголошення у шкільних каналах не надходило, але це не є порушенням закону, зазначила влада.

«Плакати про організацію відбору громадян на військову службу за контрактом не є агітаційними і не містять негативної інформації, яка завдає шкоди здоров'ю, моральному та духовному розвитку дітей», — йдеться у їхньому коментарі.

Військкоматам дійсно нічого не забороняє інформувати школярів про роботу державного органу виконавчої влади, зокрема Міноборони РФ, і розповідати про військовий обов'язок, зазначає керівник правозахисного проекту «Школа призовника» Олексій Табалов. Залучення до військової служби до 18 років незаконне, а от агітація та мілітаризація, на жаль, прямо законом не заборонені, підтверджує у розмові з «Важливими історіями» юрист коаліції «Заклик до совісті». Проте раніше правозахисники з рекламою контрактної служби у школах не стикалися, каже він за умов анонімності.

«Зараз у рази виросла агітація скрізь, аж до наметів біля метро. Це [агітація у школах] ілюструє, навіщо в законі прибирають освітній ценз на укладання контракту. Але загалом така провоєнна пропаганда не може бути обов'язковою для відвідування школярами», — додає він.

11 квітня Держдума ухвалила поправку, яка дозволяє 18-річним відразу після закінчення школи укладати контракт на військову службу. За раніше чинним п. 1 ст. 34 закону РФ «Про військовий обов'язок та військову службу», перш ніж йти на контракт, потрібно було мінімум три місяці прослужити за призовом або повчитися в технікумі та виші. У середу поправку затвердила Рада Федерації.

Раніше мешканка Уфи розповіла, що вчителів змусили розносити листівки з рекламою служби за контрактом, а The Insider повідомляв, що в Москві пункти вербування добровольців на контрактну службу в армії з'явилися біля станцій метро, де потенційним військовослужбовцям до відправки до зони бойових дій обіцяють зарплату 90 -100 тисяч рублів, а потім — до 340 тисяч рублів на місяць. Аналогічні листівки почали роздавати відвідувачам підмосковних МФЦ, пише Sota. За даними видання, мерія Москви має знайти 27 тисяч контрактників.

Агентство Bloomberg із посиланням на джерела повідомляло, що цього року Кремль планує набрати до 400 тисяч контрактників. Співрозмовники агентства пояснювали, що таким чином російська влада мала намір уникнути нової хвилі мобілізації перед президентською кампанією Володимира Путіна.

Нагадаємо, у ВBC News пояснили, до чого готується Росія: мобілізаційне розгортання, а не друга хвиля мобілізації.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023