Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Загальної мобілізації не буде: в Росії коледжі почали видавати дипломи лише з повісткою до армії

Загальної мобілізації не буде: в Росії коледжі почали видавати дипломи лише з повісткою до армії

Якщо випускник відмовляється підписувати повістку, про це відразу складають акт разом із понятими.

3 хв на прочитання03 Липня 2023, 22:56
Поділитись:

У коледжах Інгушетії (суб'єкт Російської Федерації, входить до складу Північно-Кавказького федерального округу) при видачі дипломів від випускників вимагають підписати повістку в армію або відмову від отримання повістки, за що передбачено адміністративну, а потім кримінальну відповідальність. Про це розповідає «Фортанга» з посиланням близьке до коледжу джерело.

«Щоб отримати диплом, тобі треба підписати повістку до армії. В іншому випадку тобі диплом не видають ніяк. Або ти отримуєш повістку, або ти підписуєш відмову від повістки. Тобто отримати повістку — це вже означає, тобі в армію треба, а відмова від повістки — це «привіт, в'язниця, рідна мати», — сказав співрозмовник.

За його словами, таку практику було запроваджено після того, як директор коледжу в Нижніх Ачалуках на нараді за участю глави республіки Махмудом-Алі Каліматовим заявив, що з його закладу до армії було призвано 30 студентів. Після цього співробітники військкоматів і чиновники «підхопили ідею», стверджує джерело.

Студентів змушують особисто приходити до коледжу для здобуття дипломів, додав він. Тобто молоді люди не мають змоги отримати їх поштою чи попросити видати документ члену сім'ї або довіреній особі.

Якщо випускник відмовляється підписувати повістку, про це відразу складають акт разом із понятими. Вперше за відмову від повістки передбачено адміністративну відповідальність за статтею 21.5 КоАП РФ «Невиконання громадянами обов'язків з військового обліку». Вона тягне за собою накладення штрафу від 500 до 3000 рублів. За повторну відмову притягнуть до кримінальної відповідальності за статтею 328 КК РФ «Ухилення від проходження військової та альтернативної цивільної служби». У цьому випадку призовникові загрожує штраф до 200 000 рублів, примусові роботи, арешт чи позбавлення волі до двох років.

Інгуський юрист Калой Ахільгов у коментарі «Фортанзі» зазначив, що законність такої практики «залежить від процедури оформлення повістки».

«Освітні установи можуть лише вручати повістки, але не можуть виписувати їх самостійно. Тобто спочатку військкомат має надіслати цю повістку на конкретного громадянина (громадян), а вже після цього організація може вручити її студенту», — пояснив він.

Тим, хто хоче уникнути отримання повістки до армії, юрист порекомендував після закінчення бакалаврату чи магістратури брати післядипломні канікули до 31 серпня та надати відповідну довідку до військкомату.

«Тоді весняний призов їх не повинен турбувати. І такі «автоматичні» повістки, видані разом із дипломом, втрачають своє значення», — додав він.

Також ми розповідали, що мобілізації не буде: вступати на контрактну службу в російській армії агітують уже школярів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost