Догори
Дати відгук

У чорному шоколаді виявили високі рівні важких металів: навіть 30 грамів цих ласощів можуть підірвати здоров'я

Є ризики для людей будь-якого віку

3 хв на прочитання26 Грудня 2022, 08:04
Поділитись:

Деякі види чорного шоколаду, який довгий час вважався більш корисним для здоров'я, ніж інші солодощі, містять потенційно небезпечну кількість важких металів. Про це свідчать результати недавнього дослідження. CBS News.

Вчені з некомерційної правозахисної організації Consumer Reports (CR) виміряли кількість важких металів у плитках темного шоколаду 28 популярних марок. У кожній з них вони виявили кадмій та свинець. У разі 23 плиток споживання лише однієї унції (близько 30 грамів) на день призведе до того, що людина отримає небезпечну для здоров'я дозу принаймні одного з цих металів. П'ять видів перевірених шоколадок містять настільки багато кадмію та свинцю, що споживання однієї унції шоколаду становитиме подвійну небезпеку — організм отримає небезпечну дозу і кадмію, і свинцю.

Експерти кажуть, що тривала дія навіть невеликої кількості важких металів може призвести до багатьох проблем зі здоров'ям, у тому числі з розвитком мозку у маленьких дітей.

"Але є ризики для людей будь-якого віку", - заявив Тунде Акінлі, дослідник CR, який керував тестуванням. Він зазначив, що часте вплив свинцю на дорослих здатне призвести до проблем з нервовою системою, до гіпертонії, ослаблення імунної системи, пошкодження нирок та порушення роботи репродуктивних органів.

Більшість протестованих шоколадних батончиків містили рівень свинцю, кадмію або обох металів, що викликає занепокоєння. При цьому у п'яти перевірених шоколадках вміст обох цих металів був відносно низьким (їхній список — наприкінці статті).

"Це показує, що компанії можуть виробляти продукти з меншим вмістом важких металів, а споживачі можуть знаходити безпечніші продукти", - сказав Акінлі.

При визначенні ризиків для людини фахівці CR використовували встановлені Каліфорній максимально допустимі рівні свинцю і кадмію в продуктах харчування, оскільки федеральних обмежень немає. Ці рівні становлять 0,5 мкг для свинцю і 4,1 мкг для кадмію в одній унції (близько 30 г) продукту.

Зокрема, дослідження виявило, що унція шоколаду Special Dark Mildly Sweet від Hershey's містить на 265% більше свинцю, ніж дозволено в Каліфорнії, а 72-відсотковий чорний шоколад від Trader Joe's — на 192%.

Представник Hershey's, коментуючи дослідження, послався на Національну асоціацію кондитерів. У її заяві наголошується, що використання у дослідженні рівнів металів, встановлених Каліфорнією, робить його результати нікчемними, оскільки штат не встановлює федеральних стандартів безпеки харчових продуктів.

«Продукти, згадані у цьому дослідженні, відповідають суворим вимогам якості та безпеки, – заявив представник Національної асоціації кондитерів. — Безпека харчових продуктів та якість продукції залишаються нашими головними пріоритетами, і ми, як і раніше, прагнемо бути прозорими та соціально відповідальними».

Згідно з висновками дослідження CR, найбезпечнішими видами чорного шоколаду в США є:

  • Mast Organic Dark Chocolate 80% Cocoa. У ньому на 14% менше свинцю та на 40% менше кадмію, ніж дозволено законодавством Каліфорнії.
  • Taza Chocolate Organic Deliciously Dark Chocolate 70% Cacao: на 33% менше свинцю та на 74% – кадмію.
  • Ghirardelli Intense Dark Chocolate 86% Cacao contained: на 36% менше свинцю та на 39% – кадмію.
  • Ghirardelli Intense Dark Chocolate Twilight Delight: на 61% менше свинцю та на 96% – кадмію.
  • Valrhona Abinao Dark Chocolate 85% Cacao: на 63% менше свинцю та на 73% – кадмію.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
1 хв на прочитання50 хвилин тому
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитаннягодина тому
Експорт молочних товарів в ЄС
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитання2 години тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання3 години тому
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання3 години тому
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитання4 години тому
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання6 годин тому
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання7 годин тому