Догори
Дати відгук

Ціни на картоплю та яблука у вересні: скільки коштують сезонні фрукти й овочі

Дефіциту ні в чому не відчуватимемо, але тепличні овочі й імпортні фрукти “вдарять” по кишені, кажуть експерти

6 хв на прочитання11 Вересня 2020, 16:35
Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерел
Поділитись:

З приходом осені українці кинулися на ринки та до полиць супермаркетів, аби придбати корисну сезонну їжу: гриби, груші, яблука, сливи та пізні баштанні.

Де і за скільки можна придбати найпопулярніші українські овочі та фрукти та чи не заполонять під кінець вересня супермаркети імпортні овочі та фрукти, розбирався GreenPost.

“У цьому році проблеми з овочами не буде. Попри несприятливі погодні умови, Україна зібрала гарний врожай. З похолоданням на зміну грунтовим овочам прийдуть тепличні, а вітчизняні фрукти замінять імпортними бананами, мандаринами, яблуками та апельсинами”, - каже кандидат економічних наук, експерт Олександр Охріменко.  

У порівнянні з минулим роком ціни на овочі впали дуже суттєво - майже вдвічі, - додає експерт, - Загалом, ціни залежатимуть від двох факторів. На вітчизняні овочі та фрукти впливає погода. Якщо осінь рання, то овочі дорожчають. У випадку з імпортними впливає курс долару. Навіть, якщо ті самі лимони чи яблука закупили ще по невисокій ціні, у магазинах її піднімуть через здорожчання валюти".

У перший місяць осені найдешевшими будуть картопля, болгарський перець, помідори та морква. Огірки з кожним тижнем дорожчатимуть. Сезон грунтових уже закінчився і на прилавки потрапляють тепличні, у яких традиційно вища ціна. 

З вітчизняними яблуками та грушами проблема в іншому. Як говоррить експерт,  літні сорти ще можна купити дешевше, бо вони не потребують зберігання. А от пізній врожай злетить у ціні значно через те, що багато витрачається на їх утримання в овочесховищах.

"Та навіть це не рятує наші яблука від псування. Тому ближче до зими матимемо наплив імпортних груш і яблук", - зауважує Охріменко. 

Експерт говорить, що український виноград відносно дешевий, але купити його можна не у всіх регіонах.

"Новий урожай, як правило, не покидає межі Одеської, Миколаївської та Закарпатської областей, де його і вирощують. В усіх інших областях, в тому числі, й у столиці, на прилавках Туреччина та Молдова. Зрозуміло, що за рахунок витрат на доставку такий виноград недешевий”, - говорить Олександр Охріменко.  

Тим часом GreenPost порівняв середні ціні на найпопулярніші осінні овочі та фрукти на ринках та у великих мережах супермаркетів. 

Гриби

Печериці здешевшали на 0,14 відсотка. У столичних супермаркетах за кілограм цих популярних грибів просять у середньому 50,3 грн. Гуртові ринки пропонують купити гриби в середньому за 37-48 грн за кілограм.

Українські овочі 

Капусту білоголову на ринках можна придбати за 3,8 -4,5 грн/кілограм. У столичних супермаркетах вона “потягне” на 6, 3 грн. У порівнянні з минулим місяцем, капуста опустилася в ціні на 0,39 відсотка. 

Доступнішою для покупців стала і картопля. Ціни на цей улюблений українцями овоч впали на 10,36 відсотка. 9 вересня кілограм картоплі у магазинах популярних торговельних мереж можна було придбати за 8,51 грн. На гуртових ринках за кілограм просили в середньому 6 грн. Картопля молода коштувала 8, 35 грн. Найдорожчою виявилася картопля рожева. За неї потрібно було віддати 12, 45 грн. 

Ціни на цибулю зменшилися на 6,29 відсотка. На прилавках магазинів можна побачити ріпчасту цибулю за 5,23 грн, цибулю синю за 16, 85 грн та цибулю білу за 37, 4 грн.  На ринках цибулю ріпчасту можна придбати в середньому за 5, 5 грн за кілограм. 

Морква впала у ціні на 15,68 відсотків. У другий тиждень вересня в магазинах за кілограм цього овоча просили  7,45 грн. Моркву миту можна було придбати за 19,9 грн. На гуртових ринках купити жовтогарячій овоч можна за 7 грн (як звичайну, так і миту моркву).

Огірки  в ціні навпаки зросли на 4,19 відсотка. У магазинах коштують в середньому 33 грн. Огірки довгоплідні продають за 36 грн/кілограм. За короткоплідні просять 30,7 грн. На ринках кілограм корнішонів у середньому обійдеться в 25 грн, короткоплідні можна придбати за ціною до 30 грн.

Помідори випередили по здешевшанню картоплю. Ціни на томати впали на 10,41 відсотка. За червоні у магазина просять 26,6 грн, рожеві коштують в середньому 44 грн. 

Фрукти

У перші два тижні вересня найпопулярніший сезонний продукт - яблука - коштував в середньому 14 грн за кілограм (сорт Гала). Інші сорти можна купити за ціною від 15 до 30 грн. Вересень 2020-го взагалі відзначився найдорожчими яблуками за всю історію незалежної України. У порівнянні з минулим роком ціни зросли у 1,5 раза.

Кавуни, незважаючи на те, що сезон солодкої ягоди вже добігає кінця, продовжують дешевшати. За останній тиждень ціни на них впали на 20 відсотків. У середньому кавун можна купити за ціною 3 грн за кілограм. Експерти пояснюють таке здешевшання тим, що у Херсонській та Миколаївській областях дозріли пізні сорти. 

Трохи дорожче можна купити диню. Коштують ці баштанні в середньому від 3 до 5 грн за кілограм. Диня імпортна може “заважити” дорожче - на 18 грн. 

За виноград столовий білий у вересні просять від 20 до 45 грн. Виноград темний коштує від 20 до 40 грн. На гуртових ринках можна придбати до родинного столу виноград кишмиш за 35 грн та виноград темний за 30 грн. Імпортні фрукти обійдуться дорожче. Виноград білий імпортний коштує в середньому 55 грн за кілограм. У 40 грн обійдеться кишмиш, який приїхав на українські прилавки з-за кордону. 

Доступними у вересні для гаманця українців залишаються і груші. І це, незважаючи на здорожчання в середньому на 17,8 відсотків.  За сорт “Конференція” просять 42 грн. Інші сорти можна придбати від 18 до 25 грн за кілограм.  

Як ми вже інформували наших читачів раніше, у вересні здорожчали як українські, так й імпортні яблука. Експерти одностайні: до кінця сезону падати у ціні фрукти не будуть. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання7 годин тому
Хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
Укрзалізниця визначилася, хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
1 хв на прочитанняВчора
Як приготувати добриво для кімнатних квітів із популярного фрукту
1 хв на прочитанняВчора
Рецепт приготування Закуска Швидка страва
Цвітна капуста з хрусткою скоринкою: смачний рецепт
1 хв на прочитанняВчора
У дитинстві ненавидів гусей, а зараз розвиває на них великий бізнес: на Полтавщині є унікальне господарство
1 хв на прочитанняВчора
Досвідчені дачники дали поради, як легко позбутись будяків на садових доріжках
1 хв на прочитанняВчора
Шоколадний смузі з бананом і молоком: десерт, який готується лічені хвилини
1 хв на прочитанняВчора
Міністра агрополітики підозрюють у незаконному заволодінні державною землею на майже 300 млн грн
1 хв на прочитання23 Квітня 2024
Більше з GreenPost