Догори
Дати відгук

Три основні ризики для здоров'я і життя, які пов'язані з прийомом вітамінів

Люді, що вживають добавки з вітамінами, можуть зіткнутися з побічними ефектами такого прийому

2 хв на прочитання05 Серпня 2021, 08:06
Три основні ризики для здоров'я і життя, які пов'язані з прийомом вітамінів Три основні ризики для здоров'я і життя, які пов'язані з прийомом вітамінів
Поділитись:

Згідно з дослідженням, опублікованим журналом JAMA, жінки, які приймають добавки, мають більш високий ризик смерті в порівнянні з жінками, які не приймають їх.

Готові, пропоновані в формі препаратів вітаміни і мінерали, є найбільш часто використовуваними харчовими добавками в усьому світі. Існують різноманітні причини того, чому люди можуть приймати їх. Найбільш часті - прагнення таким чином підвищити рівень енергії, знизити вагу, зміцнити здоров'я і захиститися від інфекцій.

Однак з прийомом вітамінів і мінералів можуть бути пов'язані певні ризики для здоров'я, про це в інтерв'ю нагадала лікар Джеральдін Мозес з фармацевтичної школи Квінслендського університету (Австралія).

«Багато людей не усвідомлюють, що високі дози деяких добавок можуть бути небезпечними. Ризик нашкодити організму часто виникає через кумулятивну токсичністьвідразу декількох продуктів, прийнятих людьми», - розповіла фахівець.

Експерт назвала три основні ризики для здоров'я і життя, які пов'язані з прийомом вітамінів.

Лікарська взаємодія. Якщо людина приймає різні ліки і вітамінні добавки, це збільшує ризик можливих несприятливих взаємодій їх компонентів та їх наслідків, включаючи когнітивні порушення і делірій.

Трав'яні добавки з натуральних джерел також можуть містити сильнодіючі активні інгредієнти, які здатні викликати небезпечні варіанти взаємодії не тільки з ліками, а й з деякими продуктами харчування, напоями.

Побічні еффекти. Люді, що вживають добавки з вітамінами, можуть зіткнутися з побічними ефектами такого прийому і при короткочасному, і при тривалому використанні, як від високих, так і низьких доз.

Вітамін A: потенційні побічні ефекти включають порушення функції печінки і втрату зору.

Вітаміни групи B: може виникати почервоніння шкіри, відчуття печіння в ній, а також розвивається гіпотонія.

Вітамін C: його прийом пов'язаний з ризиком утворення каменів в нирках

Вітамін D: наслідком його передозування стають нудота, свербіж шкіри, головний біль, а також відкладення надлишкової кількості кальцію в печінці, нирках, легенях, серці і кровоносних судинах, підвищується ризик судом і коми.

Вітамін K: надлишок веде до розпаду еритроцитів.

Затримка в ефективному лікуванні. Деякі експерти в області охорони здоров'я не рекомендують використовувати вітаміни при лікуванні, оскільки це може перешкодити діагностувати проблему і почати правильне лікування, дозволяючи хвороби прогресувати.

Нагадаємо, надмірна вага знижує ефективність вакцинації.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я