Догори
Дати відгук

Транспортний шум буквально зводить із розуму — дослідження

Особливо якщо ви живете в окремому будинку в малозабезпеченому районі.

2 хв на прочитання19 Вересня 2021, 12:28
Поділитись:

Данські науковці з’ясували, що тривалий вплив шуму від руху на автомобільних дорогах і залізницях підвищує ризик розвитку деменції, особливо хвороби Альцгеймера. Це показали результати дослідження, опублікованого в The BMJ.

База дослідження включала 2,1 млн жителів Данії у віці 60 +. Середній період спостереження склав 8,5 років (тобто загалом 16 425 922 людино-років), при цьому кількість випадків становила 6,3 випадки/1000 людських років.

Загалом 31 219 учасників отримали діагноз хвороби Альцгеймера, 8664 діагноз судинної деменції та 2192 діагноз деменції, пов’язаної з хворобою Паркінсона. Рівень захворюваності на деменцію у досліджуваній популяції був стабільним протягом досліджуваного періоду, наприклад, 7282 учасники виявили деменцію у 2004 році та 7058 учасників — з деменцією у 2017 році.

Дослідження виявило сильніші асоціації між шумом дорожнього руху та деменцією серед людей, які проживають у малозабезпечених районах порівняно з середньою та багатолюдною територією, а також серед людей, що живуть у окремих будинках, порівняно з одноквартирними будинками та багатоповерховими будівлями. Коефіцієнти небезпеки виявляються дещо нижчими для людей з вищим доходом порівняно з тими, хто має нижчий або середній дохід. Не було помічено істотних відмінностей у кривих експозиції щодо статі, супутніх захворювань або календарного року. У субаналізі були помічені позитивні асоціації між шумом дорожнього руху та усіма причинами деменції у всіх п’яти регіонах Данії.

Проаналізувавши вплив шуму дорожнього руху на найменш відкритому фасаді будівель та ризик інциденту, данські науковці прийшли до висновку, що все це викликає деменцію залежно від статі, щільності населення, типу будівлі, доходу, календарного року та супутніх захворювань.

«У нашій великій загальнонаціональній когорті ми виявили, що тривалий вплив житлового руху на дорожній рух та залізничний шум пов'язаний із підвищеним ризиком розвитку усіх причин деменції», — написали у висновку автори дослідження.

Вони сподіваються, що розширення наших знань про шкідливий вплив шуму на здоров'я вплине на визначення пріоритетів і реалізації ефективної політики і стратегій охорони здоров'я, спрямованих на профілактику захворювань, включаючи деменцію, і боротьбу з ними.

Також ми розповідали, що хронічні недосипання можуть мати летальний кінець — дослідження.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання3 години тому
Зображення згенероване ШІ
Ганс Геневейн Роуз (Hans Gonewein Rose) — троянда-свято (ВІДЕО)
1 хв на прочитання4 години тому
Фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
Фото: 24 Канал
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитанняВчора
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитанняВчора
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитанняВчора
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитанняВчора