Традиції Італії: що варто знати про культурну спадщину країни
Італія - країна, де кожен камінь зберігає історію, а кожен смак розповідає легенду
Багато століть на території сучасної Італії розташовувалися центральні політичні та культурні осередки всього цивілізованого світу: Римська імперія, Католицька церква. Саме тут творили легендарні нині художники, скульптори, архітектори та вчені. Довгий час в італійських містах-державах процвітала міжнародна торгівля, зароджувалися художні стилі.
Окрім цього, Італія має багату кулінарну спадщину та безліч красивих локацій. Неаполітанська піца, граппа, тірамісу — що з цього варто скуштувати, аби відчути дух Італії? Де побувати та що подивитися? Розповідаємо далі у матеріалі.
Мистецтво та архітектура
Перш ніж розповідати про чудеса, створені в епоху Відродження, бароко та класицизму, варто згадати і про більш давні зразки місцевої культури. У багатьох містах, особливо в Римі, збереглися будівлі або їхні частини, які будувалися та використовувалися ще за часів Давньоримської імперії. Їх можна побачити просто на вулиці, поряд із багато оздобленими храмами та віллами.
Особливо багато на території Італії збереглося храмів у різних стилях:
- романському;
- ренесансному;
- бароковому.
У перші подорожі рекомендуємо відвідати Римський Колізей, Собор Монреале, Міланський собор Святої Діви Марії, монастир Сан-П'єтро-ін-Монторіо, храм Санта-Марія-дель-Фьоре, Базиліку Суперга.
В музиці та образотворчому мистецтві італійці також активно розвивалися. Саме тут зародився жанр опери та балету. Довгі роки композитори з різних країн писали опери виключно італійською мовою. Образотворче мистецтво здійснило особливо помітний стрибок в епоху Відродження і встановило стандарт для художників з інших куточків Європи.
Місцева кухня
Родзинка місцевої кухні в тому, що кожен регіон країни може похвалитися своїми традиційними стравами. Тож під час подорожі кількома містами буде можливість скуштувати кілька варіацій однієї й тієї ж страви.
Ситний обід неможливий без вина чи граппи. І якщо вино досить універсальне і не надто міцне, то граппа — це інша історія. Тому рекомендуємо спробувати цей напій до поїздки. Замовити його в Україні можна за посиланням: https://rozetka.com.ua/grappa-i-kalvados/c4649178/vid175740=grappa/.
З їжі обов’язково шукайте в меню місцевої італійської траторії:
- аранчіні — смажені рисові кульки з начинкою з м'яса та моцарели;
- спагеті агліо е оліо — паста з оливковою олією та обсмаженим у ній часником;
- різото — страва на основі рису з грибами, м'ясом та травами;
- дзукотто — бісквітний десерт із начинкою з рікоти;
- сфольятела — сицилійський десерт у формі мушлі з начинкою.
Питайте місцевих офіціантів про те, що варто скуштувати в конкретному ресторанчику. Вони точно порадять туристам щось справді особливе.