Догори
Дати відгук

«Торік від спеки в Європі загинуло 60 000 людей»: Голубовська розповідає, що робити при сонячному ударі

Температура повітря вперше в історії сягає 48 °С, і це тільки початок.

2 хв на прочитання14 Липня 2024, 23:05
Скріншот: Ольга Голубовська Скріншот: Ольга Голубовська
Поділитись:

Всесвітня метеорологічна організація заявила, що перші кілька днів липня на планеті були найспекотнішими за всю історію спостережень. Очікується, що глобальна температура продовжить підвищуватись, і будуть побиті нові погодні рекорди. В Італії, Іспанії, Франції, Німеччині, Польщі й Україні — надзвичайна хвиля спеки, температура повітря вперше в історії сягає 48 °С, і це тільки початок. Також спостерігається рекордна температура поверхні морів і рекордна низька протяжність морського льоду в Антарктиці, нагадує доктор медичних наук, професор, Заслужений лікар України Ольга Голубовська.

«Згідно із дослідженням, нещодавно опублікованому у журналі Nature, торік від спеки в Європі загинуло 60 000 людей. Що буде в цьому році, можна тільки здогадуватися…» — говорить Голубовська.

Вона наголошує, що захворювання, пов’язані зі спекою (наприклад, сонячний удар), виникають, коли тіло не може належним чином охолоджуватися. Це може призвести до серйозного пошкодження мозку й інших життєво важливих органів.

На розвиток захворювань, пов’язаних зі спекою, впливають:

  • високий рівень вологості,
  • ожиріння,
  • гарячка,
  • зневоднення,
  • вживання деяких рецептурних ліків,
  • хвороби серця,
  • поганий кровообіг,
  • психічні розлади,
  • сонячні опіки,
  • вживання алкоголю.

Сонячний удар може виникнути через декілька годин після дії прямих сонячних променів, людина може і не повʼязати свій стан із перегрівом.

«Спочатку виникає головний біль, може підвищуватися температура тіла, зʼявлятися нудота, блювота, розширяються зіниці, далі — судоми. Всі ці явища зумовлені набряком головного мозку — потенційно життєво небезпечним явищем. Тому, якщо у когось виникли такі симптоми — це привід звернутися до екстрених медичних служб, а поки вони в дорозі, покладіть постраждалого у положення із трохи піднятою головою та ногами, зніміть верхній одяг, дайте велику кількість води, змочіть шкіру обличчя водою, накладіть холодний компрес на лоб і шию, можна загорнути потерпілого в мокре простирадло, при блювоті треба повернути його на бік», — рекомендує лікар.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost