ТОП-7 продуктів для зими: вітаміну С більше, ніж в апельсинах
Шипшина в 8 разів багатша аскорбіновою кислотою, ніж апельсин.
Щоб залишатися здоровим, за сучасною медичною інформацією, доросла людина повиненна отримувати щонайменше 90 мг вітаміну С щодня. Жінка – не менше 75 мг. Якщо ви вагітні, годуєте грудьми або палите, денна норма збільшується на 35-45 мг.
Людське тіло не вміє синтезувати та запасати аскорбінову кислоту. Тому нам важливо отримувати її ззовні. До речі, надлишки аскорбінової кислоти організм не засвоює, а виводить із сечею.
Ось 7 продуктів, у яких вітаміну С у кілька разів більше, ніж у цих цитрусових:
- шипшина - приблизно в 6 нових плодах середнього розміру міститься 119 мг вітаміну С (або 426 мг у перерахунку на 100 г). Це як мінімум на 30% більше за необхідну денну норму;
- перць чилі - середніх розмірів стручок вагою близько 45 г містить 109 мг вітаміну С (або 242 мг у перерахунку на 100 г);
- солодкий жовтий перець - досить з'їсти 100 г солодкого жовтого перцю (стільки важить невеликий плід) - і ви отримаєте близько 180 мг вітаміну С. Тобто як мінімум вдвічі більше за денну норму;
- чорна смородина - приблизно склянка (100 г) смородини дасть вам 181 мг вітаміну С;
- чабрець
- петрушка- у100 г цієї пряної трави - понад 130 мг вітаміну С. Щедро посипте петрушкою салат або суп - і отримайте щонайменше 10% необхідної щоденної дози аскорбінової кислоти;
- гуава
Нагадаємо, лікарі назвали захворювання, які можна «помітити» по очах.