Зареєстрований дієтолог Нікола Шубрук пояснює, що робить ці яскраві червоні ягоди такими корисними для вас, і які вітаміни та мінерали вони містять.
Малина – це ягода, що має спільне походження з ожиною та трояндою. Всього існує понад 200 видів малини. Вона буває не лише червоного, а й жовтого, фіолетового і навіть чорного кольору.
Малину вирощують на Алясці та в Австралії, в Північній Азії і на Гавайських островах, у Європі та в Америці. Її цінують не лише за чудовий смак, але й за унікальні корисні властивості.
У порції малини (80 г) міститься:
1. Малина може регулювати рівень цукру в крові
Малина має низький глікемічний індекс (ГІ) та високий вміст клітковини. Ця ягода – корисний дієтичний компонент, якщо вам потрібно стежити за рівнем цукру в крові. Дослідження на тваринах показують, що коли малину вживають при дієті з високим вмістом жиру, вона допомагає знизити рівень цукру в крові та покращити реакцію на інсулін. Можливо, це тому, що малина багата на дубильні речовини, рослинні сполуки, які пригнічують ферменти, що розщеплюють крохмаль.
2. Малина може мати захисні властивості від раку
Малина багата на захисні антиоксиданти, які можуть вберегти від раку. Дослідження на тваринах показують, що ягода може бути корисною при раку товстої кишки, молочної залози та печінки. Однак для підтвердження цих висновків потрібні дослідження на людях.
3. Малина може полегшити артрит
Дослідження на тваринах показують, що малина полегшує симптоми артриту, а також знижує ризик розвитку цієї хвороби. Для підтвердження цього ефекту потрібні додаткові дослідження та випробування на людях.
4. Може зменшити ознаки старіння
Малина багата на поліфеноли. Завдяки цьому вона може допомогти зменшити ознаки старіння та покращити координацію і витривалість. Ягоди також багаті на вітамін С, який важливий для вироблення колагену і може захистити шкіру від ультрафіолетового випромінювання.
5. Малина може захистити від метаболічного синдрому
Дослідження 2017 року засвідчило, що миші з метаболічним синдромом (медичний термін для поєднання діабету, високого кров'яного тиску та ожиріння), яких годували однією порцією малини щодня, зменшили вагу та вирівняли чутливість до інсуліну.
Як і яблука, персики, авокадо та чорниця, малина містить природні хімічні речовини саліцилати. Деякі люди чутливі до цих сполук і можуть отримати алергічну реакцію, таку як висип на шкірі або набряк.
До слова, на замітку совам і жайворонкам: названо найкращий час, коли найкорисніше лягати спати.