Розповіді про те, що молоко з оселедцем відразу викличе пронос, огірки в салаті вб'ють користь помідорів і навіть класичні поєднання м'яса з картоплею або макаронами приведуть до страшних процесів у шлунку - вже стали негласними правилами малодосвідчених прихильників здорового способу життя.
Отже, Greenpost вирішив розібратися з цими міфами, спираючись на тврдження лікарів.
Отже, молоко з огірками - це безпечно, але ж це не смачно
З точки зору фізіології травлення ці продукти, з'їдені разом, не повинні викликати ніяких проблем
З іншого боку, є чимало страв, в яких молоко готують з оселедцем, форшмак, наприклад. На Заході є суп на молоці з оселедця, його чомусь називають "російським крем-супом з оселедця".
Проблема, як кажуть в таких випадках лікарі, не в шлунку, а в голові.
М'ясо та картопля не гниють в шлунку
Зараз часто пишуть, що м'ясо не можна поєднувати з картоплею і макаронами (а значить, і пельмені - шкідливий продукт). Це традиційні у нас страви - і не найкорисніші через високу калорійність, а зовсім не тому, що «така їжа викликає бродіння в шлунку за рахунок поєднання крохмалю і тваринних білків».
Розповіді про продукти, що викликають бродіння або гниття в шлунку - це нісенітниця. Середня кислотність (рН) в шлунку від 1 до 2. Це настільки кисле середовище, що бродіння і гниття тут неможливі. У шлунку практично стерильно, тут виживає тільки бактерія хелікобактер пілорі, що викликає виразкову хворобу.
Гниття білків і бродіння вуглеводів можуть бути тільки при серйозному атрофічному гастриті, коли вироблення кислоти дуже сильно знижена. У тонкому кишечнику середовище також практично стерильне
Поєднання картоплі і помідорів
Кислота, що знаходиться в томатах, не дає організму засвоїти корисні речовини з картоплі (і макаронів), а крохмаль позбавить корисних якостей помідори, і овочі впадуть марним вантажем в шлунок. Десь так звучить цей розповсюджений міф.
Це "гастроентерологічний фольклор", травлення відбувається не так. Салат з помідорами і просто самі томати зроблять картоплю менш шкідливим і ніяк не заважатимуть переварюванню і засвоєнню один одного. Наш організм виробляє ферменти для розщеплення білків, жирів і вуглеводів одночасно, і практично немає продуктів, які складалися б тільки з білка, жиру або вуглеводів.
Тому принципи роздільного харчування не відповідають реальності. Їх придумали люди, погано знають фізіологію травлення.
Нагадаємо, Техаські науковці з університету A&M з'ясували одну цікаву залежність при вивченні результатів досліджень, які проводилися різними вченими світу. Виявилося, що при регулярному вживанні сир може збільшити тривалість життя на 25%. Тобто це приблизно 10-20 років