Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Топ-10 шкідливих продуктів на святковому столі, які краще виключити, щоб не зіпсувати собі свято

Топ-10 шкідливих продуктів на святковому столі, які краще виключити, щоб не зіпсувати собі свято

І як їх можна замінити.

4 хв на прочитання31 Грудня 2023, 12:46
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Як накрити стіл на Новий рік та не зіпсувати собі свято? Які продукти не призведуть до поганого самопочуття та чим замінити майонезні салати й магазинні соуси? Розповідають «Здорові люди».

Важкі гарніри. Смажена картопля, картопляне пюре, плов містять велику кількість насичених жирів і калорій. Такі гарніри можуть викликати важкість у шлунку, підвищити ризик ожиріння.

Заміна: вибирайте гарніри з овочів, а ще краще — їжте м'ясо із легким салатом.

Ковбасна нарізка. Раніше це вважалося делікатесом. Але, на відміну від нинішніх продуктів, вони робилися з натуральної сировини. Нині ж у ковбасах мало м'яса, зате велика кількість підсилювачів смаку, ароматизаторів і спецій. А у поєднанні з алкоголем ці продукти стають шкідливими подвійно.

Заміна: зробіть домашні м'ясні рулети чи в'ялене м'ясо.

Маринади, соління, консервовані помідори, гриби, оселедці. Пам'ятайте, що у таких продуктах надто багато солі. Як результат — 1 січня ви прокинетеся з набряками.

Заміна: малосолоні та ферментовані продукти. При приготуванні святкових страв трохи недосолюйте їжу. Налягайте на овочі, багаті на калій і магній. Вони допоможуть вивести надлишки солі з організму.

Майонезні салати. Їх на Новий рік готується стільки, що доїдаються вони зазвичай ще протягом 2-3 днів. А це ще й ризик харчового отруєння.

Багатошарові салати з калорійних інгредієнтів разом із майонезом важко поєднуються та погано перетравлюються.

У 8 столових ложках майонезу міститься 459 калорій і 39 г жиру. Це рівноцінно за калорійністю одного прийому їжі, а за жиром — більше 2/3 добової норми жиру середньостатистичної людини.

Заміна: замість майонезу робіть заправку зі сметани з низьким відсотком жиру чи грецького йогурту. Яйця в салаті замініть яєчним білком. Замість рису в крабовому салаті додайте пекінську капусту. І більше салатів зі свіжих овочів!

Смажене жирне м'ясо, шашлики, стейки. Смажене м'ясо до золотистої скоринки — це ризик розвитку ожиріння, серцево-судинних захворювань, загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту й інші неприємності.

Заміна: вибирайте нежирне м'ясо — курку, яловичину, індичку. Зрізайте видимий жир із м'яса перед приготуванням. Урізноманітніть стіл стравами з риби. Запікайте замість смаження.

Солодощі. Тістечка, торт, шоколадні цукерки — калорійна бомба на святковому столі, який і так перевантажений важкими стравами. Поєднання жирних солодощів з алкоголем веде до швидкого сп'яніння та сильного похмілля. Шоколад зі спиртним згубно впливає на підшлункову залозу.

Заміна: відмовтеся від солодких десертів на святковому столі. Але якщо є діти або вам складно відмовитися від солодкого, вибирайте ПХ-десерти чи нарізку із фруктів, горіхи та сухофрукти.

Газовані солодкі напої. Їх взагалі не має бути на новорічному столі. Газування провокує печію та відрижку. Барвники, ортофосфорна кислота вимивають з організму кальцій.

Заміна: природна мінеральна вода — гарна альтернатива газованим напоям. А також домашні лимонади, морси та компоти з цукрозамінниками.

Магазинні соуси. У них багато солі, підсилювачів смаку та різних шкідливих добавок. Замість соусів спробуйте в їжу додавати більше спецій. Так ви збагатите її ароматом і зробите непомітним нестачу солі. І соуси не знадобляться.

Тарталетки. Вони виглядають ефектно, але користі не приносять. У тарталетках калорійні і тісто, і начинка.

Заміна: оригінально виглядатимуть канапе на шпажках. Без зайвих калорій і шкоди для фігури.

Мандарини та консервовані фрукти. У свята ми починаємо їсти мандарини в такій кількості, що ризикуємо заробити алергію. Краще пригальмувати.

Консервовані фрукти — ананаси та персики у залізних банках — містять велику кількість цукру, що підвищує ризик ожиріння, розвитку цукрового діабету та погіршення здоров'я загалом.

Заміна: крім мандаринів у невеликій кількості, на святковому столі доречні ківі, яблука, груші.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитанняВчора