Догори
Дати відгук

Топ-10 натуральних замінників цукру: що про них треба знати

Плюси, мінуси, застосування та протипоказання.

8 хв на прочитання14 Січня 2024, 18:21
Фото: «Здорові люди» Фото: «Здорові люди»
Поділитись:

Натуральні цукрозамінники називають чудовою альтернативою звичайному цукру. Деякі з них мають низьку чи нульову калорійність і не викликають підвищення рівня цукру в крові.

Цукрозамінники бувають натуральні та синтетичні, калорійні та некалорійні. Звісно, натуральні замінники цукру кращі за синтетичні. Але кожен із них має свої особливості. Про це розповідають «Здорові люди».

Натуральні калорійні цукрозамінники

Фруктоза — натуральний замінник цукру, який міститься у фруктах, ягодах, овочах і меді. Фруктоза вдвічі солодша за сахарозу, але вона має таку саму калорійність, що і цукор — 400 ккал. Глікемічний індекс фруктози дорівнює 20. Це означає, що фруктоза підвищує рівень цукру в крові, але не так швидко, як глюкоза. Цей цукрозамінник слід використовувати в розумних дозах. 30 г фруктози на добу є нормою, більше 50 г організм не здатен засвоїти.

Цукрозамінники Плюси та мінуси
Фото: «Здорові люди»

Мінуси. Надлишок фруктози підвищує ліпопротеїди низької щільності, призводить до резистентності до інсуліну, абдомінального ожиріння, пошкодження судин і навіть сечокам'яної хвороби. Тому замінювати цукор фруктозою потрібно в міру.

Застосування: фруктозу використовують як цукрозамінник у здоровому харчуванні, у виробництві солодощів для діабетиків, кондитерські вироби з нею називають «дієтичними».

Мед. Цей природний замінник цукру одержують із різних рослин, тому він має різні властивості. Мед має лікувальну, антиоксидантну, протизапальну й антибактеріальну дію. Він є природним антибіотиком. Пребіотичні властивості меду покращують роботу імунної системи.

Цукрозамінники Плюси та мінуси
Фото: «Здорові люди»

Мінуси. Незважаючи на корисні властивості меду, слід пам'ятати, що він має близький до цукру глікемічний індекс (мед — від 50 до 70, цукор — 70). Також, якщо його змішувати з іншими продуктами, він може погіршити роботу шлунково-кишкового тракту. Цей цукрозамінник краще застосовувати для профілактики захворювань і не на щоденній основі.

Як визначити натуральність меду. Купуючи мед, ви можете нарватися на недобросовісних бджолярів і продавців, які продають штучний мед (зроблений із борошна, бурякової патоки, цукру). Він не має лікувальних властивостей.

Натуральність меду можна визначити в домашніх умовах.

  • Спосіб 1. Розчиніть мед у воді у співвідношенні 1:2. Зверніть увагу на осад. Якщо він є, значить, у меді є домішки. Додайте в розчин 2-3 краплі йоду. Синій колір розчину говорить про те, що мед додали крохмаль або борошно.
  • Спосіб 2. Натуральність меду можна визначити за допомогою пшеничного хліба. Візьміть шматочок хліба та покладіть у мед на кілька хвилин. Вийміть. Затверділий хліб говорить про натуральний мед, шматочок, що розповзся, сигналізує про цукровий сироп.

Застосування: мед використовують як із лікувальною метою (наприклад, лікують кашель), так і у приготуванні їжі.

Сироп топінамбуру. Його одержують із бульб топінамбуру (земляної груші). Він низькокалорійний порівняно з іншими сиропами — 267 ккал на 100 г — і має низький глікемічний індекс (близько 1). Це найнижча величина з усіх цукрозамінників.

Цукрозамінники Плюси та мінуси
Фото: «Здорові люди»

Сироп топінамбура має приємну насолоду, багатий на калій, кальцій і магній. Гарний пребіотик, тому що містить велику кількість клітковини. Один із найбезпечніших продуктів із ряду цукрозамінників.

Мінуси. Вживання великої кількості цього продукту може спричинити газоутворення та здуття живота.

Застосування: сироп додають у випічку, йогурт, сир і різні десерти, чай, коктейлі та кефір.

Кокосовий нерафінований цукор виробляється із соку зрізаних квіткових бруньок пальмового дерева. Він має низький глікемічний індекс — 24,5.

Цукрозамінники Плюси та мінуси
Фото: «Здорові люди»

Містить корисні нутрієнти (кальцій, залізо, калій та вітамін С). Корисна амінокислота глютамін, яка також міститься в ньому, сприяє зростанню м'язової маси, загоєнню ран. Інозитол підтримує здоров'я нервової системи. Солі калію позитивно впливають на артеріальний тиск.

Мінуси. Як усі концентровані цукри, кокосовий цукор краще вживати в невеликих кількостях. Слід знати, що незважаючи на низький глікемічний індекс, кокосовий цукор — калорійний продукт (100 г продукту містить 380 ккал). Його в міру потрібно їсти тим, хто худне, і взагалі не вживати при важких формах цукрового діабету. Кокосовий цукор заборонено у протигрибкових програмах.

Застосування: випічка, кондитерські вироби, можна додавати в каву, чай, коктейлі. Використовують його і для приготування соусів, як посипку на випічці й у поєднанні зі східними стравами.

Нерафінований тростинний цукор отримують із очеретяного соку методом випарювання води на сонці. Містить калій, залізо, кальцій, магній, фосфор і вітаміни групи В. Додавання тростинного цукру в їжу в невеликих кількостях сприяє зміцненню нервової й імунної систем. Калорійність — 387 ккал майже як у звичайного цукру.

Цукрозамінники Плюси та мінуси
Фото: «Здорові люди»

Мінуси. Він має високий глікемічний індекс — 55, тому ним не варто замінювати звичайний цукор на етапі схуднення. Також є наукові дослідження, що тростинний цукор впливає на розвиток хронічних захворювань.

Застосування: випічка, десерти, напої, каші, салати та супи. Він є натуральним консервантом, тому використовується при приготуванні варення, компотів, джемів і в консервуванні.

Кленовий сироп. Цей популярний у всьому світі цукрозам отримують шляхом випарювання кленового соку. Відтінок сиропу надає вигляду дерева. Більшість виробництва розташована в Канаді та США, де росте цукровий клен. Сироп у 1,4 раза солодший за цукор. Глікемічний індекс — 54. Цей цукрозамінник не викликає алергію і вдвічі менш калорійний за цукор. У невеликих кількостях містить антиоксиданти, мікроелементи та вітаміни групи В.

Цукрозамінники Плюси та мінуси
Фото: «Здорові люди»

Мінуси. Сироп містить багато сахарози, тому він, як і цукор, збільшує ризик розвитку цукрового діабету, набору ваги, руйнування зубної емалі й інших захворювань.

Натуральний кленовий сироп коштує дорого. Якщо ви купили його за дешевою ціною, швидше за все, це підробка.

Застосування. Кленовий сироп застосовують для карамелізації м'ясних страв, соусів, у випічках і десертах (млинці, морозиво).

Фініковий сироп популярний серед людей, які підтримують здоровий спосіб життя. Його роблять із соку плодів фінікової пальми. Калорійність сиропу — 116,8 ккал. Глікемічний індекс — 54. Тому його не рекомендують людям, які страждають на цукровий діабет. Сироп містить калій, магній, антиоксиданти та корисний для серцево-судинної системи, нервової системи, що допомагає відновленню після хвороби.

Цукрозамінники Плюси та мінуси
Фото: «Здорові люди»

Протипоказання: не підходить людям із захворюванням шлунково-кишкового тракту, із цукровим діабетом, мігренями, дітям до 3 років, людям із зайвою вагою.

Застосування: у випічці, чаях і смузі. Він поєднується з млинцями, тістечками та морозивом.

Сироп агави отримують із соку рослини -агави. Він солодший за цукор майже втричі. Глікемічний індекс — від 55 до 90. Калорійність сиропу — 311 ккал.

Цукрозамінники Плюси та мінуси
Фото: «Здорові люди»

Сироп агави містить природні імуномодулятори та пребіотик інулін, який позитивно впливає на склад мікрофлори шлунково-кишкового тракту.

Протипоказання: високий тиск, інсулінорезистентність, вагітність, вік до 5 років, індивідуальна незносність, під час підготовки до зачаття (містить природні контрацептиви), аутоімунний тиреоїдит.

Застосування: у напоях, десертах, випічці.

Важливо розуміти, що сироп — це концентрований розчин цукрів у воді чи натуральному соку. Навіть якщо сиропи натуральні, вони однаково мають калорійність та глікемічний індекс.

Натуральні некалорійні цукрозамінники

Еритрит (еритрол) — цукроспирт, коефіцієнт солодощі якого — 0,7, коли в сахарози — 1. Глікемічний індекс — 0. Його можна вживати людям із цукровим діабетом, зайвою вагою і здоровим людям, оскільки він не впливає на рівень цукру в крові. До речі, еритрит захищає зуби від карієсу.

Цукрозамінники Плюси та мінуси
Фото: «Здорові люди»

Мінуси. Велика кількість цього цукрозамінника може спричинити проносний ефект і діарею, метеоризм.

Застосування: оскільки він має освіжаючий смак, його краще поєднувати з іншим підсолоджувачами в десертах і випічках.

Стевія. Отримують цей цукрозамінник із листя стевії шляхом настоювання їх на спирті і потім методом очищення й упарювання екстракту до сухого порошку. У 300 разів солодший за цукор, не містить калорій. Не має канцерогенних і токсичних властивостей. Екстракт стевії має антидіабетичну властивість. Цей продукт вважається найбільш безпечним і вивченим цукрозамінником.

Цукрозамінники Плюси та мінуси
Фото: «Здорові люди»

Мінуси. Стевія може викликати алергічні реакції, розлад шлунково-кишкового тракту, порушити мікрофлору кишківника. Має специфічний смак.

Застосування: додають у каші, супи, йогурти та кондитерські вироби. Стевія змінює смак чаю та кави.

Кому не варто їсти цукрозамінники

  • Дітям
  • Вагітним жінкам
  • При діабеті не використовувати калорійні підсолоджувачі
  • При захворюваннях жовчовивідних шляхів

Слід пам'ятати, що навіть натуральні підсолоджувачі не варто використовувати на постійній основі, тому що вони повністю не досліджені, а багато даних про їхню безпеку суперечливі.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost