Догори
Дати відгук

Токсини всередині приміщення: 10 способів, якими ми самі псуємо повітря, яким дихаємо

Ми проводимо 90 % часу в приміщеннях і часто самі погіршуємо якість повітря.

4 хв на прочитання01 Квітня 2024, 13:03
Фото: Pixabay Фото: Pixabay
Поділитись:

Турбуючись про якість повітря зовні, ми забуваємо, що проводимо 90 % часу в приміщеннях і часто самі погіршуємо якість повітря. Науковці виділяють поняття експозом — сукупність різних факторів, що впливають на нас. Те, що ми видихаємо, розпорошуємо, спалюємо всередині приміщення, може химерно взаємодіяти між собою, утворюючи море токсинів. Про це розповідає кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін.

«Колись наші пращури хворіли і передчасно вмирали через те, що топили по-чорному і ковтали сажу. Ми маємо можливість дихати якісним повітрям», — наголошує науковець.

Він наводить список із 10 способів, якими ми шкодимо собі.

1) Ароматичні палички. Ароматичні палички при тлінні утворюють множинні продукти неповного згоряння, що підвищують ризик пошкодження легень (ХОЗЛ, рак легень, рак дихальних шляхів). Їх регулярне використання пов'язане з підвищеним ризиком діабету, гіперліпідемії та навіть когнітивним погіршенням.

2) Газові плити. Як і будь-яке відкрите полум'я у закритому приміщенні, шкодять здоров'ю (збільшення рівнів оксиду азоту, частинок PM2.5 бензолу тощо). Так, 12,7 % випадків дитячої астми у США пов'язані з використанням газових плит, що можна порівняти з впливом дітей пасивного куріння. Також для дорослих — погіршує перебіг астми та підвищує ризик смерті серед пацієнтів із тяжкою формою захворювання. Обов'язково використовуйте витяжку!

3) Системи опалення з відкритим вогнем (каміни, дров'яні печі та гасові обігрівачі тощо). Інтенсивний процес горіння пов'язаний із вдиханням продуктів згоряння. Усього три години експозиції диму від спалювання дров збільшує артеріальну жорсткість і знижує варіабельність пульсу. У довгостроковій перспективі — прискорення атеросклерозу, ризик серцево-судинних захворювань. Опалення дровами підвищує в середньому ризик розвитку легеневих захворювань на 37 % (порівняно з центральним опаленням).

4) Свічки. Тривале горіння свічок у приміщеннях зі слабкою вентиляцією шкідливе для здоров'я. Обмежуйте термін горіння, провітрюйте, використовуйте не парафінові свічки, а воскові (або з рослинних восків), вони безпечніші. Регулярне спалювання свічок пов'язане з підвищеним раком сечового міхура (накопичення продуктів горіння парафіну).

5) Вуглекислий газ і «газоподібний кал». Кожна людина виділяє велику кількість вуглекислого газу, який накопичується і може викликати низку симптомів: зниження продуктивності, головний біль, утома, поганий сон. Потрібна припливно-витяжна вентиляція, особливо у спальнях.

6) Цвіль, пил, фекалії кліщів і пил. Пил, який утворюється з нашої шкіри, здатний накопичувати більше 45 токсинів як із повітря, так і з пластику (починаючи від важких металів, антисептиків, закінчуючи фталатами, що впливають на фертильність). Потім ми вдихаємо ці частинки і доставляємо токсини просто в легені. Регулярно прибирайте, використовуйте антипиловий дизайн.

7) Освіжувачі повітря. Освіжувачі повітря містять велику кількість молекул, які взаємодіючи з киснем та озоном, утворюють багато формальдегіду (HCHO) та леткі органічні сполуки (VOC).

8) Прибирання. Активне використання агресивних засобів для чищення, що знезаражують, дезінфікують, збільшує ризик алергії й астми. Сам процес прибирання призводить до багаторазового збільшення в повітрі пилових частинок, тому його потрібно робити без дітей, із вікнами навстіж, у масці. Чутливі люди можуть використовувати пилососи з фільтрами HEPA. Тримайте пральні порошки, мийні засоби у приміщенні з вентиляцією та герметично закритими. Погіршення легеневої функції для прибиральниці можна порівняти з курінням пачки на день.

9) Низькоякісні матеріали. Пластик, ДСП тощо при старінні, нагріванні, потраплянні світла можуть виділяти у повітря велику кількість небезпечних летких сполук. Віддавайте перевагу натуральним матеріалам (камінь, плитка, дерево, метал тощо).

10) Готування. Смаження червоного м'яса, кипіння на сковороді жиру утворює у повітрі безліч частинок, що містять канцерогенні поліциклічні ароматичні вуглеводні, здатні проникати через шкіру та легені. А також особливо небезпечний дим від кафе та ресторанів, де це смажать. Смаження на відкритому вогні збільшує ризик пневмонії, астми та інших хвороб легень на 40-60 %.

Що робити? Андрій Біловешкін радить щонайменше не шкодити собі — мінімізувати шкідливі дії. А для цього забезпечити якісну вентиляцію приміщень, готувати на газовій плиті з витяжкою, не піддаватися «задимленню» часто. Камін прекрасний, але безпечніший за склом. Моніторити якість повітря у будинку. Можна і потрібно за необхідності (у великому місті) використовувати фільтри HEPA, але слід пам'ятати, що озонатори й іонні очищувачі можуть погіршувати якість повітря.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Викрито організовану групу лікарів.
Фото: ДБР, ілюстративне
Викрито організовану групу лікарів, які підробляли документи для отримання інвалідності
1 хв на прочитанняВчора
Кільце i.Con та контрацептиви STEYE
«Розумні» презервативи: нові технології дарують нові можливості подбати про своє здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Небезпека гемофільної інфекції. Фото ілюстративне
У чому небезпека гемофільної інфекції і якими вакцинами в Україні відбуваються профілактичні щеплення
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
У разі проковтування забарвлює губи дитини в синій колір: у США вирішили проблему дітей, які ковтають батарейки
3 хв на прочитанняВчора
Боротьба немовлят, що плачуть: у Японії пройшов фестиваль незвичайного сумо — у ньому беруть участь однорічні діти (ФОТО)
3 хв на прочитанняВчора
Щеплення проти гепатиту В: відповідь МОЗ, чому не варто відкладати
2 хв на прочитанняВчора
Кліматична криза — це також криза психічного здоров'я: що науковці говорять про стрес через наслідки змін клімату
3 хв на прочитанняВчора
Розпочинається Страсний тиждень: традиції і заборони
3 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost