Догори
Дати відгук

Техніка, яка дозволяє заснути якщо не в процесі виконання, то після

Зосередитись і заснути — завдання аж ніяк не взаємовиключні.

3 хв на прочитання24 Січня 2022, 00:38
Поділитись:

Телеграм-канал «Твій сон» поділився буддистською технікою, яка допоможе розвинути концентрацію, заспокоїтися та поринути у сон. Це — адаптований варіант, який не вимагає якоїсь спеціальної підготовки.

Практика має вісім етапів. Краще виконувати її сидячи з прямою спиною (але без напруги).

1. «Повісьте розум на кондиціонер». Знайдіть якийсь звук у довкіллі, на якому легко сфокусувати увагу (гул кондиціонера/машин, хропіння дідуся, шум води, звуки голосів у сусідній кімнаті). Повністю сконцентруйтеся на цьому звуку, не відволікаючись на роздуми чи внутрішній монолог.

Виконайте 10 циклів спокійного дихання, зберігаючи концентрацію.

2. «Розділіться». Уявіть, що розум/думки залишаються «на звуку», який ви обрали. А ваш внутрішній спостерігач (стан усвідомленості) може вільно переміщатися у просторі.

5 циклів дихання.

3. «Ліфт у серці». Уявіть, що з мозку ви спускаєтеся свідомістю до рівня серця (начебто ліфтом), спокійно та розслаблено, бачите в центрі серця дверцята та входите в них. Ви потрапляєте в гарну затишну тиху кімнату, де вас ніщо не турбує і не відволікає.

10–15 циклів дихання.

4. «Кристалики». Без поспіху роззирніться в кімнаті і побачте маленький скляний столик, на якому виблискує розсип кристалів цукру. Уявіть, наче берете кілька крупинок на палець і розглядаєте їх. А потім побачте, як в одному кристалі з'являються маленькі двері, і ви входите до них.

5–7 циклів дихання.

5. «Місце тиші». Ви потрапляєте в ще тихіше спокійне місце, де ніякі звуки, події, зовнішні подразники не здатні вас потривожити. Ви спокійно та розслаблено дихаєте, насолоджуючись усамітненням та відчуттям абсолютної безпеки.

10 циклів дихання.

6. «Космос». Роззирнувшись у цій новій просторішій і захищеній кімнаті, ви виявляєте ще одні двері в дальньому кутку. Ви відчиняєте їх і потрапляєте у місце порожнечі. Воно може виглядати як космос, населений планетами, зірками, хмарами, думками інших людей.

Спостерігайте його протягом 10–15 циклів дихання. Якщо вас відволікають якісь думки, відпускайте їх, як повітряну кулю, і продовжуйте спостерігати за простором.

7. «Подяка». В якийсь момент вашу увагу привертає маленька рожева цятка, що мерехтить далеко попереду. Ви наближаєтеся до неї і бачите, що це величезна зірка, котра випромінює тепло, яке розливається всюди. Це тепло обволікає й заповнює всю вашу свідомість, «заливає» вас вдячністю до всього живого та себе.

10 циклів дихання чи більше.

8. «Повернення». Коли ви наповнитесь почуттям подяки, розслаблення, тепла, дайте сигнал своїй свідомості повертатися до маленької кімнати вашого серця.

Зробіть 3 глибоких вдихи та видихи, виходьте з кімнати та піднімайтеся ліфтом вашої свідомості в мозок.

Ця техніка займає від 15 до 25 хвилин. Якщо під час її виконання ви заснули — чудово. Якщо ні, після закінчення техніки спокійно лягайте і спіть добре.

Також ми розповідали про шматок мила під простирадлом для спокійного сну: як це працює.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.