Догори
Дати відгук

Сирі яйця: користь чи прихована загроза?

Чому сирі яйця — не найкраща ідея. Менше користі, більше ризику.

3 хв на прочитання22 Червня 2025, 00:36
Сире яйце. Фото ілюстративне Сире яйце. Фото ілюстративне
Поділитись:

Не раз ми бачили, як у фільмах бодібілдери ковтають сирі яйця, але чи дійсно це так корисно? Сирі яйця містять цінні білки, жири, вітаміни та мінерали, зокрема лютеїн, зеаксантин і холін, що важливі для мозку та серця. Проте прямо в очі визирає небезпека — шанси на сальмонельоз і порушення засвоєння нутрієнтів. Про це пише сайт Healthline та повідомляє PubMed Central.

Харчова цінність сирих яєць

Сирі яйця — справжня бомба корисних речовин: близько 6 г білка, 5 г здорових жирів, а також кальцій, фосфор, магній, калій і жиророзчинні вітаміни D й А. Холін (приблизно 27 % денної норми) — ключовий елемент для нервової системи, а антиоксиданти з йохтку захищають зір і судини.

Однак кількість білка – ще не все. Сировина білка в сирому вигляді засвоюється приблизно на 50 %, тоді як у вареному – до 90–91 %. Крім того, у білку є авідин — він зв’язує біотин і блокує його всмоктування. Якщо вживати сирі яйця постійно, це може призвести до дефіциту вітаміну B7.

Ризик інфікування сальмонелою

Головна небезпека — сальмонела. Навіть чисті, цілі яйця можуть бути заражені, і симптоми (блювота, діарея, біль у животі, лихоманка) проявляються через 6–72 години після споживання.

Хоч відсоток заражених яєць малий (1 із 20 000), це сумно і для здорових людей — від 79 000 випадків у США щороку спричиняють лише через сирі яйця, з яких приблизно 30 закінчуються летально.

Найуразливіші — діти, вагітні, літні люди та імунокомпроментовані особи. Для них сирі яйця — зайвий ризик.

Чи варто вживати сирі яйця?

  • Сирі яйця не забезпечують більше білка за ніж відварені — навпаки, засвоєння білка значно зменшується.
  • Біотин у жовтку не засвоюється через авідин у білку, поки яйце не провариться або не прожариться.
  • Сироваткові яйця представляють ризик сальмонельозу, крім випадків пастеризації або суворих санітарних умов (як у Японії).

Коли сире яйце може бути безпечним?

Якщо використовувати пастеризовані яйця — в шкаралупі або рідкі — значно знижується ризик сальмонели. Проте зі смакової чи користувальної точки зору — жодних суттєвих переваг перед вареним продуктом немає.

У країнах із високими стандартами, наприклад Японії, сира їжа з яйцями — повсякденна традиція. Але там суворо стежать за санітарією та можливим зараженням.

Практичні поради

  • Віддавайте перевагу пастеризованим продуктам або вживайте яйця лише після термічної обробки.
  • Тримайте яйця в холодильнику, уникайте тріщин на шкаралупі й не вживайте прострочені.
  • Уразливим групам — категорично слід уникати сирих яєць.

Висновки

Сирі яйця поживні, але біда — можливість інфікування і погане засвоєння білка та біотину. Віддаючи перевагу пастеризованим або вареним, ви не втрачаєте нічого, крім ризику. А для вразливих категорій — це питання безпеки.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото: ілюстративне
На Черкащині зафіксовано випадок метгемоглобінемії у немовляти через воду з криниці
2 хв на прочитання7 годин тому
Зимове харчування: як підтримати організм у холодний сезон
6 хв на прочитання10 годин тому
ФОТО: Freepik
World NET Cancer Day- діагностика може бути значно запізнілою
1 хв на прочитання15 годин тому
Ілюстративне фото
Всесвітній день імунізації: нагадування про критичну важливість щеплень
1 хв на прочитання17 годин тому
Померла найстарша породілля України Валентина Підвербна
1 хв на прочитанняВчора
Удосконалено Положення про соціальний проєкт «Активні парки – локації здорової України»
1 хв на прочитанняВчора
Побите тримісячне немовля госпіталізовано в Одесі — поліція розслідує жорстоке поводження
1 хв на прочитанняВчора
ВР прийняла Закон про перевірки обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності.
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Isopod Jialing Cai. Фото: The Nippon Foundation Nekton Ocean Census / Schmidt Ocean Institute
У Південному океані виявлено 30 нових глибоководних видів, зокрема "хижу губку-кулю смерті"
3 хв на прочитання2 години тому
ФОТО: земельні наділи / agropolit.com
Чому учасники бойових дій не можуть отримати землю у приватну власність під час війни
1 хв на прочитання5 годин тому
ФОТО: ілюстративне / Вікіпедія
Українські металурги наростили виробництво прокату та чавуну за 10 місяців 2025 року
1 хв на прочитання6 годин тому
Водія кортежу Анджеліни Джолі затримали ТЦК на Миколаївщині через проблеми з військово-обліковими документами
Чоловік з кортежу Джолі мав проблеми з військово-обліковими документами
1 хв на прочитання8 годин тому
Україна ініціює скликання Ради керуючих МАГАТЕ через масовані атаки на енергосистему
1 хв на прочитання11 годин тому
СБУ викрила корупційну "СХЕМУ" в «Енергоатомі»: «Шлагбаум» для платежів
1 хв на прочитання12 годин тому
США інвестують $4 млрд у створення першого енергопарку із замкнутим ядерним циклом
1 хв на прочитання14 годин тому
Укрзалізниця запустила спецпотяг для забезпечення гарячими обідами знеструмлених громад.
1 хв на прочитанняВчора