Догори
Дати відгук

Сирі яйця: користь чи прихована загроза?

Чому сирі яйця — не найкраща ідея. Менше користі, більше ризику.

3 хв на прочитання22 Червня 2025, 00:36
Сире яйце. Фото ілюстративне Сире яйце. Фото ілюстративне
Поділитись:

Не раз ми бачили, як у фільмах бодібілдери ковтають сирі яйця, але чи дійсно це так корисно? Сирі яйця містять цінні білки, жири, вітаміни та мінерали, зокрема лютеїн, зеаксантин і холін, що важливі для мозку та серця. Проте прямо в очі визирає небезпека — шанси на сальмонельоз і порушення засвоєння нутрієнтів. Про це пише сайт Healthline та повідомляє PubMed Central.

Харчова цінність сирих яєць

Сирі яйця — справжня бомба корисних речовин: близько 6 г білка, 5 г здорових жирів, а також кальцій, фосфор, магній, калій і жиророзчинні вітаміни D й А. Холін (приблизно 27 % денної норми) — ключовий елемент для нервової системи, а антиоксиданти з йохтку захищають зір і судини.

Однак кількість білка – ще не все. Сировина білка в сирому вигляді засвоюється приблизно на 50 %, тоді як у вареному – до 90–91 %. Крім того, у білку є авідин — він зв’язує біотин і блокує його всмоктування. Якщо вживати сирі яйця постійно, це може призвести до дефіциту вітаміну B7.

Ризик інфікування сальмонелою

Головна небезпека — сальмонела. Навіть чисті, цілі яйця можуть бути заражені, і симптоми (блювота, діарея, біль у животі, лихоманка) проявляються через 6–72 години після споживання.

Хоч відсоток заражених яєць малий (1 із 20 000), це сумно і для здорових людей — від 79 000 випадків у США щороку спричиняють лише через сирі яйця, з яких приблизно 30 закінчуються летально.

Найуразливіші — діти, вагітні, літні люди та імунокомпроментовані особи. Для них сирі яйця — зайвий ризик.

Чи варто вживати сирі яйця?

  • Сирі яйця не забезпечують більше білка за ніж відварені — навпаки, засвоєння білка значно зменшується.
  • Біотин у жовтку не засвоюється через авідин у білку, поки яйце не провариться або не прожариться.
  • Сироваткові яйця представляють ризик сальмонельозу, крім випадків пастеризації або суворих санітарних умов (як у Японії).

Коли сире яйце може бути безпечним?

Якщо використовувати пастеризовані яйця — в шкаралупі або рідкі — значно знижується ризик сальмонели. Проте зі смакової чи користувальної точки зору — жодних суттєвих переваг перед вареним продуктом немає.

У країнах із високими стандартами, наприклад Японії, сира їжа з яйцями — повсякденна традиція. Але там суворо стежать за санітарією та можливим зараженням.

Практичні поради

  • Віддавайте перевагу пастеризованим продуктам або вживайте яйця лише після термічної обробки.
  • Тримайте яйця в холодильнику, уникайте тріщин на шкаралупі й не вживайте прострочені.
  • Уразливим групам — категорично слід уникати сирих яєць.

Висновки

Сирі яйця поживні, але біда — можливість інфікування і погане засвоєння білка та біотину. Віддаючи перевагу пастеризованим або вареним, ви не втрачаєте нічого, крім ризику. А для вразливих категорій — це питання безпеки.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: Housegardens.cranbrook.edu
Ваш дзен-сад: ідеальний куточок для йоги та відпочинку
2 хв на прочитання17 Липня 2025
Фото: Lizthachmw.com
Фруктові дерева та ягідні кущі як елементи ландшафтного дизайну — кілька ідей
2 хв на прочитання17 Липня 2025
Розтрата 22 млн грн в "Укрзалізниці": у Вінниці викрили керівництво філії
У Вінниці керівництво філії "Укрзалізниці" підозрюють у розкраданні 22 млн грн на зарплатах
2 хв на прочитання4 години тому
Податок на собак у Чехії: скільки платити українцям та хто звільнений
Податок на собак у Чехії: скільки платити, як зареєструвати улюбленця та уникнути штрафів
2 хв на прочитання8 годин тому
Суд повернув Житомирській облраді 151 га лісу, який незаконно оформила на себе Звягельська міськрада
1 хв на прочитання9 годин тому
Енергія Місяця в Овні надихає на рішучі дії - гороскоп на 17 липня 2025 року
4 хв на прочитання10 годин тому
Верховна Рада проголосувала за відставку прем'єра Дениса Шмигаля та всього уряду
1 хв на прочитання10 годин тому
На лиманах Одещини та Миколаївщини зафіксовано масову загибель риби
1 хв на прочитання11 годин тому