Науковці дійшли висновку, що вживання сиру сповільнює старіння. Про це розповідає лікар Олександра Литкіна.
Проаналізувавши дані 2 300 000 осіб, фахівці зазначили, що цей продукт сприяє уповільненню процесу в'янення організму майже на 4 %. При цьому фрукти здатні уповільнити вікові зміни лише на 2 %. Також було виявлено позитивний вплив сиру на психічне здоров'я та стресостійкість, що сприяє здоровому старінню.
В рамках іншого дослідження науковці перевірили ефект сполуки із сиру з пліснявою. Йдеться про спермідину — саме ця речовина збільшує тривалість життя, і це перевірено на плодових мушках, черв'яках і мишах. Зокрема, одну групу гризунів напували водою зі спермідином, а другу — звичайною водою. В результаті тривалість життя першої групи значно збільшилася, навіть коли цей препарат тварини починали приймати в середині життя. Спермідин активує процес аутофагії, завдяки якому клітини позбавляються токсинів і переробляють свої пошкоджені частини. Підсумок — гальмування процесу старіння.
Крім цього, в сирі з пліснявою є пантотенова кислота (вітамін В5), яка сприяє продовженню молодості шкіри. Також дослідники відзначають, що цей продукт має протизапальну дію, покращує гормональний фон, допомагає боротися з безсонням, покращує роботу серцево-судинної системи, підвищує тонус шкіри. Фахівці з харчування рекомендують на день їсти два шматочки такого сиру.
Інше дослідження показало, що споживання 80 г жирного сиру на день підвищує рівень «хорошого холестерину». При цьому в організмі зростає концентрація масляної кислоти — сполуки, пов'язаної з швидким метаболізмом, зниженим ризиком ожиріння і зменшеними показниками шкідливого холестерину.
Більше новин читайте на GreenPost.