Свіжа зелень закінчилась, але є альтернатива — лікар

2 хв на прочитання04 Грудня 2021, 07:40

«Щасливий» суп у день народження принесе щастя на цілий рік.

Узимку свіжа зелень стає малодоступною, але є багато альтернатив. Про них розповів кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін. Він рекомендує звернути увагу на сушені водорості, зокрема вакамі, які розбухають, збільшуючись у чотири рази. Лікар розповідає, що в цій водорості дуже мало калорій і багато корисного: йод, фукоксантин (підвищує вироблення UCP1 у бурій жировій тканині та допоможе зігрітися взимку), ейкозапентаєнова кислота та багато інших корисностей. Не відстають і полісахариди вакамі: фукоїдан, ламінарин, альгін та інші, вони мають антикоагулянтну, протизапальну, антибактеріальну дії тощо.

Загалом вживання водоростей знижує артеріальний тиск, рівень ЛПНГ,  глюкози в діабетиків, покращує чутливість до інсуліну, сприяє зниженню ваги в комплексних програмах.

«Звичайно, не слід захоплюватися, адже ударні дози йоду є небезпечними для щитоподібної залози. Крім того, я не прихильник одноклітинних водоростей типу спіруліни, там багато β-N-метиламіно-L-аланіну, що може бути небезпечним», — говорить Андрій Біловешкін.

Лікар наголошує, що використовувати сухі водорості вкрай просто: залити водою, промити — і можна додавати скрізь: у салати, до овочів «та й куди завгодно» або ж просто їсти вприкуску. Андрій Біловешкін запевняє, що сухі водорості надають чудового смаку більшості страв, а ще їх зручно купити про запас на всю зиму, адже вони чудово зберігаються.

«До речі, у Кореї є повір’я, що вакамі допомагає швидко оговтатися породіллям, вважається, що суп вакамі — це перша «їжа» дитини, отримана з молоком матері. Якщо з'їсти на сніданок суп у день народження, то буде щастя цілий рік», — розповідає Андрій Біловешкін.

Також ми розповідали про сіль і стрес: у чому зв’язок.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: