Догори
Дати відгук

Сушені, мариновані, морожені: 10 оригінальних способів зберегти помідори на зиму

Просто виберіть рецепт.

10 хв на прочитання22 Жовтня 2023, 01:21
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Помідори є в магазинах цілий рік, проте взимку їхній смак змушує бажати кращого. Що робити? Лише вибрати свій спосіб заготівлі. Сушені чи у власному соку? Мариновані чи заморожені? «Здорові люди» пропонують 10 покрокових рецептів.

Заморожені помідори

10 оригінальних способів зберегти помідори на зиму | Покрокові рецепти

Помідори можна заморожувати. Після розморожування їх використовують у соусах, супах або пюре, а заготовки скибочками додають у піцу.

Найкраще для зберігання в морозилці підходять помідори чері та вершки, які містять менше води.

Перед заморожуванням помийте й обсушіть томати, помістіть у пакет, що щільно закривається, видаливши з нього повітря. Так вони зберігаються до 6 місяців (краще на пакет наклеїти бирку з датою).

Щоб заморозити великі помідори, їх слід нарізати на скибочки товщиною 0,5-0,7 мм, розкласти слайси в один шар на харчовій плівці, тарілці чи підносі, а потім прибрати в морозилку (займе близько години для заморожування).

Потім помідори слід дістати, перекласти в пакети чи закривні контейнери і знову прибрати на зберігання в морозильну камеру.

Нарізати для заморожування помідори можна і часточками — у цьому випадку вони замерзають трохи довше.

Домашній томатний соус на зиму

10 оригінальних способів зберегти помідори на зиму | Покрокові рецепти

Кількість цукру або часнику регулюйте на свій смак.

Інгредієнти:

помідори — 3 кг;

червоний солодкий перець — 0,5 кг;

цибуля — 0,5 кг;

оцет 9 % — 100 мл;

цукор — 100 г;

часник — 1 головка;

сіль — 2 ст. л.;

мелений чорний перець — 1 ч. л.;

мелений коріандр — 1 ч. л.;

сушений базилік — 1 ч. л.;

сушений орегано — 1 ч. л.

Приготування.

У солодкого перцю видалити насіння та плодоніжку. Помідори нарізати на часточки, цибулю — на четвертинки.

Викласти перець, помідори та цибулю в кухонний комбайн і подрібнити (можна скористатися м'ясорубкою чи дуже дрібно нарізати).

Перекласти овочеву масу в каструлю, додати цукор, сіль, спеції, крім часнику, і, помішуючи, довести до кипіння.

Зменшити вогонь і варити у відкритій каструлі, постійно помішуючи близько 1 години, поки частина рідини не випарується, а соус не загусне.

Часник дрібно покришити чи прочавити часникочавилкою.

Після того, як овочі уваряться, додати часник і оцет і варити ще кілька хвилин.

Розкласти по стерилізованих баночках і закрити. Залишити до охолодження, а потім прибрати для зберігання у підвал або комору.

Мариновані помідори на зиму з часником

10 оригінальних способів зберегти помідори на зиму | Покрокові рецепти

Інгредієнти:

помідори — 1,5 кг;

вода — 1 л;

часник — 5 зубчиків;

цукор — 3 ст. л;

сіль — 2 ст. л;

оцет 9% — 8 ст. л;

лавровий лист — 2 шт;

запашний перець — 2-3 горошини;

гвоздика — 2 квітки;

чорний перець — 2-3 горошини.

Приготування.

Воду вилити у каструльку, довести до кипіння.

На дно стерилізованих банок викласти спеції.

Помідори промити і проколоти біля плодоніжки зубочисткою, щоб шкірка не лопалася. Укласти помідори у банки. Залити окропом та залишити постояти 5-10 хвилин.

Потім воду злити назад у каструльку. Залежно від кількості маринаду додати сіль і цукор у співвідношенні, вказаному в рецепті. Довести до кипіння.

Часник нарізати пластинками і викласти до помідорів. Залити гарячим маринадом і закрутити стерильною кришкою.

Поставити догори денцем і накрити рушником. Залишити до охолодження. Зберігати мариновані помідори у прохолодному місці.

Помідори мариновані у власному соку без оцту

10 оригінальних способів зберегти помідори на зиму | Покрокові рецепти

Знадобиться два види помідорів. Для соку можна використовувати негарні, перестиглі помідори чи взагалі замінити їх томатним магазинним соком.

Якщо помідори солодкі, можна додати трохи лимонного соку — це збалансує смак і сприятиме кращому зберіганню.

Інгредієнти:

дрібні, тверді помідори — 2 кг;

помідори для соку — 1,5 кг;

сіль — 2 ст. л;

цукор — 2 ст. л.

Приготування.

Помідори для соку хрестоподібно надрізати та кілька хвилин бланшувати у гарячій воді. Очистити від шкірки, дрібно нарізати і викласти в каструлю.

Нагрівати близько 10 хвилин на слабкому вогні, але не кип'ятити. Потім розім'яти блендером до однорідної маси. Всипати сіль і цукор, розмішати до розчинення і довести до кипіння.

Дрібні помідори промити, обсушити і проколоти шкірку в кількох місцях зубочисткою, щоб вони не луснули при нагріванні. Розкласти помідори чистими банками і залити гарячим томатним пюре, залишивши до краю вільне місце приблизно в сантиметр.

Банки з помідорами накрити чистими кришками (не закручувати), поставити у велику каструлю з гарячою водою, на дно якої викладено рушник і пастеризувати при температурі 80-90 °C протягом 15-20 хвилин.

Закрити банки, поставити їх догори дном, накрити одяг лом і залишити остигати. Зберігати помідори у власному соку у льоху чи коморі.

В'ялені помідори в олії

10 оригінальних способів зберегти помідори на зиму | Покрокові рецепти

Інгредієнти:

помідори чері або вершки — 600 г;

рослинна олія — 200 мл;

часник — 3 зубчики;

свіжий нарізаний розмарин — 2 ст. л;

яблучний оцет — 1 ч. л;

сіль та перець — за смаком.

Приготування.

Розігріти духовку до 110 °C.

Часник подрібнити і змішати із дрібно нарубаним розмарином.

Помідори розрізати навпіл, викласти в миску. Додати суміш часнику та розмарину, 2 ст. л. рослинної олії, сіль і перець. Перемішати.

Розкласти помідори в один шар на деку зрізом нагору і поставити в духовку. Сушити близько 2-2,5 години, поки вони не зморщаться, але ще будуть трохи соковитими.

Розкласти помідори, поки гарячі, за стерилізованими банками і додати оцет.

Олію злегка розігріти та залити помідори, щоб вони були вкриті повністю.

Щільно закрити банку і залишити остигати. Зберігати в холодильнику чи в прохолодному місці, наприклад, льоху.

Солодкі помідори на зиму

10 оригінальних способів зберегти помідори на зиму | Покрокові рецепти

Інгредієнти:

помідори — 2 кг;

парасольки кропу — 4 шт;

вода — 1 л;

цукор — 100 г;

9% оцет — 100 мл;

сіль — 1 ст. л.

Приготування.

Помідори та кріп вимити і добре обсушити. Розкласти у стерилізовані банки. Закип'ятити воду та залити помідори. Накрити банки згори кришками (не закручувати) і залишити на 10 хвилин.

Воду з помідорів злити в каструлю — вона знадобиться для приготування розсолу. Довести воду до кипіння, всипати сіль і цукор, перемішати та дочекатися розчинення.

Залити гарячим розсолом помідори та закатати. Потім поставити денцем вгору і залишити остигати.

Зберігати у прохолодному місці.

Гострий томатний джем

10 оригінальних способів зберегти помідори на зиму | Покрокові рецепти

Джем чудово підійде до сирів, його можна подавати як окрему закуску, змащувати на хліб, додавати в борщі й у другі страви.

Інгредієнти:

помідори сорту вершка — 800 г;

цукор — 150 г;

перець чилі — 1 шт;

пектин — 12 г;

сіль — за смаком.

Приготування.

Помідори помити й очистити від шкірки, для цього потрібно хрестоподібно надрізати на гострому кінчику та залити окропом. За кілька хвилин гарячу воду злити, а помідори залити холодною водою.

Розрізати навпіл помідори і видалити насіння. Повинно вийти близько 500 г м'якоті.

Дрібно нарізану м'якоть помідорів перекласти в каструлю. Додати цукор, мелений чорний перець і трохи солі, нарізаний шматочками перець чилі та пектин.

Акуратно перемішати та довести до кипіння. Потім варити на середньому вогні 3-5 хвилин, видаляючи піну.

Щоб перевірити готовність джему, викласти трохи на блюдце і дати охолонути. Якщо він став густим і щільним, значить, джем готовий.

Розлити гарячий джем у стерилізовані скляні банки та закрутити. Перевернути догори дном і залишити остигати. Зберігати пікантний джем із помідорів у прохолодному темному місці.

Соус із запечених томатів

10 оригінальних способів зберегти помідори на зиму | Покрокові рецепти

Інгредієнти:

помідори — 1 кг;

рослинна олія — 100 мл;

велика сіль — 2 ст. ложки;

часник — 1 головка;

копчена паприка — 1 ч. ложка;

чорний мелений перець — 1 ч. ложка;

свіжа зелень (базилік, орегано) — жменя.

Приготування.

Помідори промити. Середні розрізати навпіл, великі — на чотири частини. Викласти у форму або на деко, полити олією, посипати сіллю й іншими спеціями.

Головку часнику розібрати, зубчики причавити ножем (можна не чистити).

Часник і зелень розкласти між помідорами (надалі вони використовуватимуться).

Помідори запікати при температурі 180 °С приблизно 2 години. Після закінчення часник і зелень дістати, а томатну масу разом із усією рідиною злити в каструлю. Подрібнити до пюреподібного стану м'ясорубкою чи блендером і розкласти по стерилізованих банкам.

Закрутити, перевернути на кришку і залишити остигати.

Зберігати краще в холодному місці чи холодильнику, тому що через відсутність консервантів він швидко псується при кімнатній температурі.

Заморожене томатне пюре на зиму

10 оригінальних способів зберегти помідори на зиму | Покрокові рецепти

Інгредієнти:

помідори — 1 кг;

сіль — 1 ст. ложка;

часник — 1 зубчик;

листки базиліка — 5-6 штук.

Приготування.

Для приготування томатного пюре знадобиться блендер чи м'ясорубка.

Якщо електричний блендер потужний, то помідори перед подрібненням можна не очищати, шкірки не відчуватимуть. Якщо використовуєте м'ясорубку, шкірку з помідорів краще зняти.

Щоб очистити помідор, зробіть надрізи хрестом зверху та знизу. Викладіть помідори в каструлю і залийте окропом таким чином, щоб вони повністю покриті.

Через кілька хвилин гарячу воду злити та залити холодну — шкірки легко відокремляться.

Очищені помідори потрібно розрізати на кілька частин і вирізати плодоніжки.

Якщо є бажання, насіння у помідорів можна видалити, але це необов'язково. Без насіння пюре матиме більш насичений смак.

Подрібнити помідори блендером (кухонним комбайном чи м'ясорубкою) разом із часником та базиліком. Додати сіль і перемішати.

Розкласти пюре у формочки для заморожування та прибрати у морозильну камеру.

Коли пюре застигне, дістати з форм і перекласти в пакети. Зберігати у морозильнику.

Варення з помідорів

10 оригінальних способів зберегти помідори на зиму | Покрокові рецепти

Дуже смачна заготівля, яка підійде до сирів, м'яса чи просто для солодкого бутерброду.

Інгредієнти:

помідори — 1 кг;

цукор — 400 г;

лимон — 1 шт.

Приготування.

Помідори порізати на однакові шматочки.

З лимона зняти цедру та вичавити сік.

Викласти помідори в каструльку, додати цукор і залишити на годину постояти. Потім додати лимонну цедру і сік, перемішати і поставити варитися.

Довести варення до кипіння, вимкнути та залишити на півгодини. Потім процедуру повторити двічі.

Втретє, після того, як варення закипить, прибрати вогонь до слабкого і варити приблизно 30 хвилин, регулярно помішуючи.

Розкласти гаряче варення по стерилізованих банках, закрутити та поставити на кришки. Закрити зверху ковдрою чи рушником і залишити остигати. Зберігати в прохолодному місці, наприклад, у коморі чи погребі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Зображення згенероване ШІ
Іспанія скасовує національну нагороду з кориди через занепокоєння щодо биків
2 хв на прочитаннягодина тому
Завдано місцевому бюджету збитків на 6,2 млн грн
Керівництво заповідника на Закарпатті завдало місцевому бюджету збитків на 6,2 млн грн
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Поєднання вишуканих троянд і хвойних рослин у ландшафтному дизайні — яскраве рішення (ФОТО)
1 хв на прочитання2 години тому
Фото з відкритих джерел
На півдні Бразилії найсильніша за останні 80 років повінь, приблизно 55 людей загинуло (ФОТО)
1 хв на прочитання3 години тому
Мінігалети зі сливами: чудовий десерт до чаю
1 хв на прочитання4 години тому
А тепер ще й теплозахисний екран: у NASA з’явилася додаткова причина відкласти відправку людей на Місяць
3 хв на прочитання9 годин тому
Бадан може стати справжньою окрасою саду (ФОТО)
1 хв на прочитання10 годин тому
Час для розумних фінансових рішень і інвестицій: гороскоп на понеділок, 6 травня
2 хв на прочитанняВчора