Судоми м'язів: які аналізи потрібно здати?

3 хв на прочитання27 Серпня 2024, 10:26
Судоми м'язів: які аналізи потрібно здати?

Хронічні судоми можуть бути ознакою серйозних проблем зі здоров'ям.

М’язові судоми – це раптові, неприємні та болючі скорочення м'язових волокон, які можуть виникати у будь-який момент, незалежно від фізичної активності. Хоча більшість людей відчувають ці симптоми час від часу, – хронічні судоми можуть бути ознакою серйозних проблем зі здоров'ям, зокрема електролітного дисбалансу. 

Розвиток судом тісно пов'язаний з відхиленнями рівнів електролітів – насамперед калію, а також натрію та кальцію. 

Роль електролітів у функціонуванні м'язів

Електроліти – це мінерали, які мають електричний заряд і відіграють важливу роль у багатьох фізіологічних процесах, включаючи м'язову активність. Найважливіші електроліти, що впливають на роботу м'язів, – це калій, натрій та кальцій. Вони допомагають підтримувати нормальне скорочення м'язів і передачу нервових імпульсів:

Електроліти взаємодіють між собою, підтримуючи правильний баланс рідини в організмі, регулюючи м'язову активність і забезпечуючи нормальне функціонування нервової системи. Якщо рівень одного або кількох електролітів виходить за межі норми, це може спричинити порушення в роботі м'язів і призвести до судом, наприклад:

Діагностика електролітного дисбалансу

Отже, механізм розвитку судом тісно пов'язаний з гіпокаліємією (дефіцит калію), а також за цього стану важливо контролювати показники натрію та кальцію.

Для виявлення електролітного дисбалансу необхідно провести низку лабораторних аналізів, які допоможуть визначити рівень калію, натрію та кальцію в крові. 

Калій, натрій і кальцій — ключові електроліти, що регулюють м'язову діяльність і забезпечують її нормальне функціонування. Вчасно виявлений і скоригований електролітний дисбаланс може значно поліпшити якість життя та запобігти розвитку не лише судом, а й більш серйозних ускладнень.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: