Стресуєш - з'їж рибку: вчені з'ясували, що середземноморська дієта допомагає боротися з симптомами ПТСР

2 хв на прочитання28 Жовтня 2023, 06:50

Споживання червоного та обробленого м'яса виявилося пов'язаним із підвищенням симптомів ПТСР.

 Виявляється, наш емоційний фон багато в чому залежить від того, що ми їмо, і стану мікробіома кишечника і певне харчування може суттєво знизити переживання стресу, показало дослідження посттравматичного стресового розладу серед жінок.

ПТСР - це розлад психічного здоров'я, заснований на страху, який розвивається у деяких людей, які пережили тривожну і жахливу ситуацію. Тут йдеться про психічну травму, про переживання смерті близького, погрози власного життя та переживання періоду після насильства.

Нове дослідження проводили в клініці за участю Гарвардської школи громадської охорони здоров'я і виявилося, що учасниці, які дотримувалися середземноморської дієти (більше овочів і фруктів, перевага риби та м'яса птиці замість яловичини) відчували зниження симптомів посттравматичного стресового розладу.

- Існує дуже інтригуючий взаємозв'язок між мікробіомом кишечника людини та мозком, - вважає один із авторів дослідження доктор Ян-Ю Лю, співробітник відділення мережевої медицини Ченнінга, медичний факультет, лікарні Бригама та Гарвардської медичної школи. – У ході нашого дослідження ми дізналися, як такі фактори, як дієта, пов'язані із симптомами посттравматичного стресового розладу.

Команда зібрала дані 191 жінки. Учасниць розділили на три групи: з ймовірним посттравматичним стресовим розладом, травмою, але без посттравматичного стресового розладу і без травми.

При оцінці результатів враховували такі показники, як індекс маси тіла (ІМТ) та дані про харчування, наявність депресії та прийом антидепресантів.

Виявилося, що ті жінки, які їли більше овочів та менше червоного м'яса, можна сказати, дотримувалися середземноморської системи харчування, відчували менше симптомів посттравматичного стресового розладу. А ось споживання червоного та обробленого м'яса виявилося пов'язаним із підвищенням симптомів ПТСР.

Причому у жінок з меншими проявами стресу в кишечнику знайшли більше бактерій Eubacterium eligens, це грамнегативні анаеробні бактерії паличкоподібної форми, що живуть у товстій кишці. Особливо подобаються цим бактеріям овочі, фрукти та риба, а от не подобаються – червоне та перероблене м'ясо (сосиски, сардельки, ковбаски).

Дослідники відзначають обмеження своєї роботи, проте сподіваються, що у майбутньому дієту можна буде застосовувати як обгрунтований чинник у терапії ПТСР.

- Дивно, що наші результати показують, що середземноморська дієта може принести потенційне полегшення людям, які мають симптоми посттравматичного стресового розладу, - говорить Ян-Ю Лю. - Ми прагнемо дізнатися більше про взаємозв'язок між посттравматичним стресовим розладом, дієтою та кишковим мікробіомом. У майбутньому дослідженні ми спробуємо підтвердити ефективність пробіотиків як методу запобігання посттравматичному стресовому розладу.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: