Догори
Дати відгук

Степанов особисто впливає на закупівлю ліків - Супрун

Лікарка вважає, що МОЗ хоче підзаробити на корупційній схемі, від якої постраждають пацієнти

1 хв на прочитання22 Жовтня 2020, 14:39
Фото: Гордон Фото: Гордон
Поділитись:

Очільник МОЗ Максим Степанов особисто втручається в процес закупівлі життєво необхідних ліків, аби втілювати в реальність корупційні схеми. Таку думку на особистій Facebook-сторінці висловила лікарка й екс-очільниця профільного міністерства Уляна Супрун.

“МОЗ України хоче самостійно визначати технічні та всі інші характеристики ліків, а потім передавати їх в ДП Медичні закупівлі України. Це означає, що хтось в міністерстві за закритими дверима буде вирішувати, які конкретно ліки купувати. Простіше кажучи, матиме можливість спокійно писати відповідні тендери під конкретного виробника і з цього отримувати відкати”, - написала Супрун.

Лікарка пояснила, як діє корупційна схема на конкретних прикладах. За її словами,  якщо профільне міністерство напише в документах, що конкретний препарат може закуповуватися лише в таблетках, а в капсулах ні, і буде лише один виробник препарату в таблетках, то саме він стовідсотково переможе в тендері. Це саме може стосуватися дозування та інших характеристик препаратів.

Супрун додала, що подібну схему використовували в Міністерстві охорони здоров'я за президентства Віктора Януковича. Тоді ліки купувалися за завищеними цінами на 20-40 відсотків. А вакцини тодішня очільниця міністерства Раїса Богатирьова закуповувала у фірми, якою керував її син. У результаті держава втратила  1 млрд грн. 

Як ми інформували своїх читачів раніше, екс-очільниця МОЗ розкритикувала ремдесивір за нездатність рятувати від COVID. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.