Догори
Дати відгук

Степанов не закриє жодної лікарні

2 хв на прочитання12 Липня 2020, 13:03
Поділитись:

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов заявив, що не закриє жодної лікарні з тих, фінансування яких мало б припинитися у рамках медичної реформи. Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

«Я хочу наголосити, що я – категоричний противник закриття будь-яких лікарень. Так, ми будемо їх перепрофільовувати, погоджувати ті чи інші плани розвитку, але 100% не закривати», - заявив він.

За словами Степанова, «через прорахунки старого керівництва МОЗ» у плануванні другого етапу медичної реформи з 1 квітня цього року багато українських лікарень опинилися перед загрозою закриття. Понад 300 лікарень мають дефіцит фінансування у більше 50% до минулого року.

«Люди, які рахували і говорили, що вони щось реформують, взагалі не брали до уваги деякі аспекти високоспеціалізованої медицини. Саме тому було прийняте рішення термінового порятунку медицини. Всі заклади, які опинилися із недофінансуванням у порівнянні з 2019 роком будуть врятовані. Якщо в 2019 році вони отримували медичну субвенцію з державного бюджету, то в цьому році вони ці кошти отримають з НСЗУ.  Дефіцит  буде покритий починаючи з 1 липня і закінчуючи кінцем року», - наголосив Степанов.

При цьому міністр додав, що з 2021 року механізм фінансування системи охорони здоров’я в Україні буде враховувати особливості кожного медичного закладу.


Нагадаємо, сенс другого етапу медичної реформи полягав у тому, що Національна служба здоров'я укладала угоди на надання медичних послуг не з усіма лікарнями, а лише з тими, хто відповідав низці конкретних вимог по кожному напрямку лікування. Таким чином фінансування диференційовувалось. Ідея полягала в тому, що з 1 квітня найбільше фінансування отримають найкращі лікарні, які роблять найбільше операцій, лікують найбільше пацієнтів, використовують найсучасніше обладнання тощо. Це в рази підвищувало ефективність розподілу бюджетних коштів, створювало умови, коли головним лікарям медзакладів стає невигідно займатися корупцією.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.