Догори
Дати відгук

Старість у радість: 8 звичок, які допоможуть прожити довше

Кожна додаткова хвилина фізичних вправ знижує ризик смерті

3 хв на прочитання28 Травня 2024, 12:33
Старість Прожити довше Зберегти молодість Довголіття Старість Прожити довше Зберегти молодість Довголіття
Поділитись:

Здається, що життя ніякими чарівними методами не продовжиш, однак не все так безнадійно. Біолог і письменник Ендрю Стіл вивчив сотні наукових досліджень, щоб розібратися, чому люди старіють і як зупинити цей процес. 

У своїй книзі "Безсмертні. Чому гідри і медузи живуть вічно, і як людям перейняти їх секрет" він розповідає про звички, які допоможуть продовжити життя.

1. Відмова від куріння 

У тих, хто палить регулярно, тривалість життя скорочується приблизно на 10 років. Куріння – причина 90% випадків раку легень та майже половини смертей від хвороб легень. Навіть на вигляд курці здаються старшими, аніж ті, хто веде здоровий спосіб життя.

2. Баланс у харчуванні

Кількість їжі також впливає на тривалість життя. Варто внести у свій раціон фрукти, овочі, достатню кількість жирів, білків та вуглеводів. Переїдання негативно впливає не лише на фігуру, а й на здоров'я. Якщо важко відмовитися від цієї звички, то краще споживати більше корисної їжі.

3. Спорт

Без пітримки фізичної форми прожити довго не вдасться. Дослідження показують, що кожна додаткова хвилина фізичних вправ знижує ризик смерті. Спорт убезпечує від розвитку різноманітних захворювань.

4. Здоровий сон

У сучасному суспільстві важко дотримуватися режиму, але необхідно щодня спати по 7-8 годин. Поки ми спимо, мозок користується можливістю та очищається від токсичного амілоїду, пов'язаного із хворобою Альцгеймера. Варто звернути увагу на те, що пересипання також негативно впливає на стан здоров'я. 

5. Вакцинація та особиста гігієна

Це один із найважливіших способів зниження смертності людей протягом усього життя. Вакцинація захищає не лише щеплених, а й інших членів суспільства. Щоб уникнути інфекцій, потрібно добре і регулярно мити руки, не торкатися брудними пальцями обличчя і взагалі тіла, перед споживанням мити продукти харчування. 

6. Турбота про зуби

Чистіть зуби двічі на день зубною пастою із фтором, прочищайте проміжки між зубами зубною ниткою, уникайте солодощів та газованих напоїв. Усі ці поради впливають на тривалість життя і навіть ризик розвитку деменції. 

Постійна боротьба з бактеріями в роті призводить до впливу запальних молекул. Це прискорює процес старіння.

7. Сонцезахист 

Старіння шкіри напряму пов'язане із сонячним промінням. Обличчя покривається зморшками, наражається на ризик розвитку пігментних плям і знебарвлення. Також підвищується ризик розвитку раку шкіри, тому необхідно користуватися сонцезахисними кремами.

8. Контроль артеріального тиску

Вимірюючи частоту серцевих скорочень та артеріальний тиск, ви можете отримати уявлення про стан свого серцево-судинного здоров'я. Такий контроль убезпечує від хвороб серця чи інсульту. 

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.