Вартість приготування 3,5-4 -літрової каструлі традиційного українського борщу протягом першого кварталу 2023 року зросла на 21%. За підрахунками його орієнтовна ціна 185 грн.
Аналітики проаналізували ціни у провідних мережах столичних супермаркетів та з’ясували, що протягом першого кварталу майже всі інгредієнти української національної страви, крім буряка, зросли у ціні.
Майже вдвічі підвищилися ціни на капусту – 48%, на моркву – 35%. Також значно зросли ціни на цибулю, яка протягом останніх двох місяців подорожчала майже удвічі. Наразі ціна ріпчастої в супермаркетах коливається від 49 до 69 грн за кілограм. Буряк, навпаки, подешевшав на 43%, а ціни на томатну пасту й соняшникову олію не змінилися.
Вартість свинини зросла на 19%, якщо порівнювати з ціною на початку року. Мʼясо додає страві майже третину вартості – без нього борщ коштує 71 гривню.