Догори
Дати відгук

Стало відомо, чому кольорові продукти – найкраща їжа

Споживання різнокольорових натуральних продуктів зменшує ризик серцевих захворювань

2 хв на прочитання28 Січня 2023, 23:50
Поділитись:

Доказом цього є середземноморська дієта, яка містить багато фруктів, овочів та корисних жирів, як-от оливкова олія холодного віджиму. Вчені неодноразово називали її найбільш здоровою дієтою.

Середземноморська дієта містить багато різних поживних речовин і фітонутрієнтів. Це невеликі хімічні сполуки, вироблені рослинами, які допомагають нам перетравлювати більші поживні речовини, вони також виводять токсини з нашого організму.

Утім, існують й інші причини, чому середземноморська дієта є однією з найкорисніших. Середземноморське населення традиційно відварює, а не смажить овочі, що зберігає в них поживні речовини.

Користь фруктів й овочів для мозку та серця є одним з найбільш послідовних висновків нутриціології.

Вживання продуктів усіх кольорів веселки знижує ризик втратити життєво важливі поживні речовини.

Так, сині й фіолетові продукти, зокрема чорниця, містять багато рослинного пігменту антоціану, який знижує ризик серцевих захворювань та діабету другого типу. Флавони, які надають овочам та фруктам жовтий колір, зменшують ризик серцевих захворювань.

Деякі дослідження свідчать, що флавоноїди приносять користь мозку, блокуючи нейротоксичність, яку асоціюють з хворобою Альцгеймера.

Включити ці продукти у свій раціон ніколи не пізно.

Різнобарвна дієта також допомагає уникнути можливих негативних наслідків від вживання одноманітної їжі.

До того ж, щоб отримати всі необхідні нам макроелементи, як-от білок, ми повинні вживати продукти з різних груп.

Веселкова дієта не обмежується лише фруктами та овочами. Вона також включає й інші натуральні продукти, як-от трави, спеції, бобові, горіхи, насіння, цільнозернові продукти та навіть чай.

Білу їжу, приміром, тофу, також потрібно вважати частиною різнобарвної дієти. Соєвий сир тофу містить численні ізофлавони, які знижують ризик серцевих захворювань і деяких видів раку.

Правило вживати якомога більше різнокольорової їжі означає також більшу кількість фруктів і овочів у раціоні.

Проте веселкова дієта може збільшити ризик переїдання нездорової їжі.

Варто також зазначити, що штучні барвники у харчових продуктах, як-от торти та солодощі, на жаль, не рахуються.

Крім кольору, дослідники радять звернути увагу й на смак продуктів. Одне дослідження показало, що учасники, які їли гіркі та терпкі на смак овочі протягом 12 тижнів, відчули зниження артеріального тиску та рівня цукру в крові. Причина цього – різноманітні фітонутрієнти, які містять ці продукти.

Колір допомагає скорегувати здоровішу дієту, але йдеться лише про натуральні продукти.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Ампула вакцини Ленакапавір. Фото: Nardus Engelbrecht/AP
Ленакапавір — два уколи на рік і захист від ВІЛ. Але не для всіх
5 хв на прочитання2 години тому
Спека у Парижі. Фото: Bertrand Guay/AFP через Getty Images
Європу чекає пекло — синоптики очікують на аномальну спеку за 40 °C
4 хв на прочитання5 годин тому
Ілюстрація ритму серця. Зображення створено ШІ
Серце в ритмі музики — як улюблений темп пісень впливає на наше тіло під час тренувань
3 хв на прочитання6 годин тому
Чи можна їсти морозиво щодня? 9 ризиків для здоров'я
Що буде, якщо їсти морозиво щодня: дієтологи попереджають про 9 ризиків для здоров'я
3 хв на прочитанняВчора
Кількість не головне: як численні сексуальні партнери впливають на жіноче здоров’я
3 хв на прочитанняВчора
У Чернівцях жінку підозрюють у викраденні сходового підйомника для людей з інвалідністю
1 хв на прочитання01 Липня 2025
В Одесі урочисто відкрили інклюзивний пляж, але на нього не пускають відвідувачів?
1 хв на прочитання01 Липня 2025
Популярні кімнатні рослини, які можуть приносити в дім біди та невдачі
2 хв на прочитання01 Липня 2025