Спеціалісти розповіли, як правильно варити макарони з твердих сортів пшениці
Як правило, час приготування кожного виду вказаний на упаковці.
Макарони з твердих сортів пшениці – корисний продукт з цільнозмеленого зерна. Як приготувати такі ріжки, локшину або вермішель для гарніру або першого блюда? Ради досвідчених кухарів допоможуть зварити ідеальні макаронні вироби за усіма правилами.Про це пише yizhainfo
Загальні рекомендації по вибору і варінню макаронів
Макарони – борошняні вироби різних форм і розмірів. Їх використовують як самостійне блюдо або поєднують з іншими продуктами. Прибічники здорового харчування не довіряють борошняним виробам, вважаючи їх причиною зайвих кілограмів.
Правильно приготовані макарони з твердих сортів пшениці містять багато клітковини, білку (до 26-ти важливих для людини мінеральних речовин), тому корисні для організму. Деякі сорти макаронів, наприклад з пшениці сорту “дурум”, вводять в дієтичне харчування.
Особливості макаронів з твердих сортів пшениці
Макарони з твердих сортів пшениці відрізняються якістю пшеничних зерен, з яких вони зроблені. У зерні для макаронів твердих сортів:
- багато клейковини і мало крохмалю;
- крохмаль, який в зернах утворює кристали і не руйнується при термообробці;
- низький глікемічний індекс;
- білок, який засвоюється організмом і забезпечує приплив енергії.
Основа для макаронів складається з борошна і води. Вони ніколи не розварюються і не злипаються, скільки б ні варилися.
Макарони твердих сортів бувають трьох видів:
- Група А. Робиться з борошна пшениці твердих сортів вищого, першого і другого сорту.
- Група Б. Виготовляють з м’якої скловидної пшениці.
- Група В. Роблять з хлібопекарського борошна.
Щоб не помилитися у виборі макаронів твердих сортів, дотримуйтеся таких рекомендацій при виборі виробів:
- Ідентифікуйте тверді сорти пшениці по написах на упаковці “durum”, “пшениця твердих сортів” або “semolina di grano duro”.
- Подивіться склад. У твердих сортах на 100 г продукту доводиться не менше 10 г білку.
- Переконайтеся, що макаронні вироби мають золотисто-бурштиновий відтінок. У них відсутні білі вкраплення, але є темні частинки оболонки зерен.
- Огляньте вироби в упаковці. Там не повинно бути крихт і пошкоджених макаронів.
- Спробуйте зламати макаронину, щоб перевірити якість виробу. Справжні макарони твердих сортів відрізняються гнучкістю і міцністю.
Як варити макарони з твердих сортів пшениці
Макарони з твердих сортів варять у воді. Щоб зберегти корисні властивості продукту, дотримуйтеся рекомендацій:
- Соліть воду до того, як опустите макарони.
- Закладайте вироби в каструлю після закипання води. Продовжуйте готувати їх на сильному вогні у відкритій каструлі.
- Дотримуйтеся пропорцій 1: 10 (100 г макаронов на 1 л води).
- Варіть у великій місткості, щоб макарони вільно плавали і рівномірно розподілялися в рідині.
- Дотримуйтеся часу варіння від 7 до 10 хвилин (залежно від їх розмірів і товщини). Продукт можна зварити al dente або довести до повної готовності.
- Не промивайте макарони після варіння. Вода змиє корисні речовини, які важливі для організму людини.
Скільки за часом варити макарони
Зазвичай макарони з твердих сортів пшениці варять 7 − 10 хвилин, але є і альтернативні способи приготування.
Макарони завжди краще недоварити, ніж переварити. При визначенні часу приготування враховують вид макаронних виробів (вермішель, локшина, ріжки), товщину і якість тесту. Як правило, час приготування кожного виду вказаний на упаковці.
Щоб перевірити готовність виробу, спробуйте на смак макарони за 3 хвилини до закінчення варіння. Якщо верх вже м’який, а усередині ще є жорстка основа, можна вимикати вогонь і залишити їх на плиті на 2-3 хвилини. Гарячі макарони дійдуть до потрібного стану.
Справжню пасту в Італії готують al dente, що означає ‘на зубок’. Згори макарони виходять м’які, а усередині пружні. Для приготування таких виробів скорочуйте стандартний час готування на 2-3 хвилини.