Шпинат використовується в кулінарії порівняно недавно – перші згадки про нього з’явилися в одинадцятому столітті. Цей овоч був улюблений навіть королівськими особами і високо цінувався за свій пікантний смак і цілющі властивості, пише Yizhainfo.
Нині найвідоміші кухарі використовують листя шпинату для приготування вишуканих страв. Італійці і французи не лише додають його в перші і другі страви, але і роблять десерти з використанням соку зі свіжого листя шпинату, який є прекрасним природним барвником.
Лікувальні властивості цієї рослини дозволяють застосовувати її в якості оздоровчого та загальнозміцнюючого засобу в періоди відновлення після перенесених важких захворювань та хірургічних втручань. Зелень шпинату має тонізуючий ефект, робить позитивний вплив на імунну систему і очищує кров і лімфу від шкідливих речовин, що отруюють організм.
Дуже важливо для хворих, що страждають залізодефіцитною анемією, регулярно включати у свій раціон листя шпинату, оскільки вони містити велику кількість заліза (за змістом цього елементу шпинат перевершує усі інші овочі).
Також шпинат чинить комплексну позитивну дію на різні системи внутрішніх органів, наприклад:
Важливо! Незважаючи на велику кількість позитивних властивостей, шпинат не можна вживати людям, що страждають сечокам’яною хворобою, нефритом і важкими захворюваннями нирок. З обережністю слід включати шпинат в раціон людям з патологіями жовчного міхура, печінки і підшлункової залози.
Шпинат входить до числа найзабрудненіших овочів, оскільки може рости на грунті, що містить солі важких металів, отруйні і небезпечні речовини. Тому збирати його слід тільки в тих районах, де немає шкідливих промислових виробництв і сміттєвих звалищ.
Якщо ж шпинат купується в магазині обов’язково варто поцікавитися у продавця, звідки він привезений, і в якому господарстві вирощений. Взагалі, така інформація повинна вказуватися безпосередньо на ціннику товару, але співробітники супермаркетів часто нехтують цим правилом.
При виборі шпинату слід знати основні критерії, що говорять про те, що на прилавку лежить свіжий продукт. На що варто звернути увагу в першу чергу?
соковитого зеленого кольору, а саме забарвлення дуже яскравим. Це говорить про те, що шпинат потрапив на полицю прямо від виробника, а не лежав довгий час на складі. До того ж, соковитий колір зелені говорить про великий вміст вітаміну C.