Догори
Дати відгук

Соцмережі викликають залежність і змінюють людину — як «зіскочити з голки»

Що робити, коли буквально все зав'язано на гаджетах, цифрових технологіях та онлайн?

4 хв на прочитання08 Березня 2024, 20:14
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Бездумне та безконтрольне проведення часу в інтернеті вже давно стоїть поруч зі звичними залежностями від алкоголю, тютюну, наркотиків… Доведено, що серфінг в інтернеті, перегляд соцмереж, віртуальні ігри викликають сплески швидкого дофаміну, впливаючи на ті ж області головного мозку, які відповідають за задоволення. Тільки ось ставлення до інтернет-залежності в суспільстві набагато легковажніше. Мовляв, життя таке, що буквально все зав'язано на гаджетах, цифрових технологіях та онлайн. І без Інтернету сьогодні як без рук.

Та насправді необхідність проводити величезну кількість часу в інтернеті та соцмережах не завжди виправдана. Це і має на увазі під собою патологічну тягу, яка може повністю змінити життя людини та її саму.

«Здорові люди» навели кілька важливих пунктів, які стануть очевидними, якщо ви хоча б на якийсь час дозволите собі цифровий детокс.

Взаємодії в онлайні та соцмережах — не справжні. Лайки, перегляди сториз, підписки, відписки, особисті повідомлення — нереальні тому, що не віддзеркалюють взаємодії чи ставлення людей одне до одного у реальному житті. Водно час вони здатні повністю змінити наш настрій у будь-який момент дня та впливати на цілком реальні почуття та емоції.

«Я опублікувала селфі, а він ніяк не відреагував, значить, я йому не подобаюсь», «Чому він/вона переглянув мою останню сториз, але не став дивитися наступні? Теж буду її/його ігнорувати!», «У нього на кожній фотографії різні дівчата. Та він просто бабій! В блок!»… Відносини в соцмережах створюються, зміцнюються та руйнуються щодня — і в добрій половині випадків інша сторона навіть не підозрює про це.

Те, що ви бачите і показуєте у стрічці, не робить життя кращим. Вивчення того, як і чому проведення часу в інтернеті та соцмережах можуть призвести до хворобливого звикання, тільки набирає обертів. Але результати вже наявних наукових досліджень малооптимістичні.

Наприклад, одне з досліджень, проведених серед студентів, показало, що молоді люди з низьким рівнем залежності від соціальних мереж цілком задоволені своїм життям. При цьому існує «значна негативна кореляція» між студентами з високим рівнем залежності від соціальних мереж і низькою задоволеністю життям. Тобто що більше учасники дослідження були залежними від соціальних мереж, то менше вони були задоволені своїм реальним життям.

Інше дослідження показало, що хвороблива тяга до соціальних мереж найчастіше зумовлена молодістю, жіночою самотністю, підвищеним нарцисизмом і водночас зниженою самооцінкою. Якщо розібратися, це має сенс, оскільки соціальні мережі пропонують вуайєристський погляд на життя людей, які — принаймні на перший погляд — здаються щасливішими, красивішими, багатшими, успішнішими.

Зоровий контакт важливий. Роззирніться навсібіч у вагоні метро. Ви, напевно, вже знаєте, що побачите: море людей, які уткнулися носами в телефони. Погодьтеся, це трохи моторошно. Ось реальна історія, розказана водієм таксі: він познайомився зі своєю дружиною близько 10 років тому, бо вони випадково зустрілися поглядами в поїзді, посміхнулися одне одному, почалася розмова... Наскільки висока ймовірність такого випадкового та доленосного знайомства зараз, коли існує величезна прірва соціальних мереж і віртуальних ігор, що поглинає погляди та думки? Чи є шанс зустрітися поглядом зі своєю потенційною другою половинкою, коли всі довкола надто зайняті тим, що відбувається у віртуальній реальності, а не в безпосередній близькості від них?

Реальне життя відбувається тут і зараз. І його не можна відмотати, щоб переглянути та прожити заново. Достатньо тижня цифрового детоксу, усвідомленої помірності від соцмереж та ігор, аби бульбашка луснула і прийшло розуміння, наскільки сильно і довго ви дозволяли іншій реальності, найчастіше помилковій і спотвореній, впливати на ваш настрій, емоції та реальний добробут.

Ви згадаєте, що можна отримувати задоволення від навколишнього оточення, від взаємодії з реальними людьми, від шуму дощу, від співу птахів, від сонячного світла, що пробилося крізь хмари, котрі затягли небо... Що краса зоряного неба чи вогні великого міста, справжнього і живого, здатні принести не меншу насолоду, ніж перегляд чергового прикрашеного та відфільтрованого відеоролика.

Зрештою повернеться розуміння, що поки ми там, життя буквально минає тут.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото ілюстративне
День біологічного годинника: експерт розповідає, як правильно «виставити час»
4 хв на прочитання33 хвилини тому
Знижує тиск і вагу Корисні продукти Схуднення
Знижує тиск і вагу: названо дешевий продукт, який потрібно вживати щодня
1 хв на прочитаннягодина тому
Очищає кров Корисні продукти Холестерин
Є в кожному холодильнику: експерти назвали продукти, що очищають кров
1 хв на прочитанняВчора
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитанняВчора
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитання26 Квітня 2024
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитання26 Квітня 2024
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитання26 Квітня 2024