Голубці вважаються святковою стравою, тому що на їх приготування йде багато часу. Проте можна приготувати «ліниві» голубці — такі ж смачні, але значно простіші.
Із зазначеної кількості інгредієнтів виходить 8 голубців по 145 г. Для приготування знадобиться сотейник — сковорода з високими стінками і товстим дном.
Інгредієнти:
фарш яловичий — 250 г;
фарш курячий — 250 г;
рис — 100 г;
капуста білокачанна — 200 г;
цибуля ріпчаста — 200 г;
морква — 200 г;
перець солодкий — 100 г;
томатна паста — 2 ст. ложки;
часник — 2 зубчики;
паприка мелена — 1 ст. ложка;
зелень петрушки — 1/2 пучка;
лавровий лист — 2 шт.;
олія рослинна для смаження — 30 мл;
перець чорний мелений — 1/4 ч. ложки;
сіль — 1/2 ч. ложки;
сметана (за бажанням) — для подачі.
Приготування.
У каструлі закип'ятити приблизно 1 л води та висипати туди промитий рис. Варити рис до готовності приблизно 20 хвилин.
Відкинути готовий рис у сито, промити холодною водою.
Цибулю очистити і нарізати чвертькільцями.
Моркву очистити й натерти на великій тертці.
Перець очистити від насіння та нарізати дуже тонкою соломкою.
Часник очистити і дрібно порубати.
Розігріти сотейник із олією. Обсмажити цибулю та часник приблизно 2 хвилини.
Додати паприку.
Додати моркву. Обсмажити 5 хвилин.
Додати болгарський перець.
Обсмажити, помішуючи, до м'якості овочів, 10-12 хвилин.
Половину обсмажених овочів перекласти у миску.
У сковороду з овочами, що залишилися, додати томатну пасту.
Обсмажити, помішуючи, приблизно 1 хвилину.
Додати до сковороди чорний мелений перець. Влити 300 мл води. Тушкувати, помішуючи, приблизно 1 хвилину.
Додати ще 300 мл води та тушкувати, періодично помішуючи, ще 10 хвилин.
Капусту пошаткувати дуже тонкою соломкою.
У великій мисці з'єднати капусту, варений рис, фарш і смажені овочі, що залишилися в мисці.
Петрушку дрібно порізати й додати в миску з іншими продуктами.
Додати сіль і мелений перець.
Усе добре перемішати.
З сотейника відібрати приблизно половину овочевого соусу в окремий посуд.
Із приготовленого фаршу з капустою та рисом сформувати великі котлети.
Викласти ліниві голубці в сотейник із соусом.
Залити голубці соусом, що залишився. Додати лавровий лист.
Накрити сотейник кришкою й тушкувати ліниві голубці на середньослабкому вогні 40 хвилин.
Зяти кришку і на повільному вогні тушкувати голубці ще 5 хвилин. Але важливо дати соусу випаруватися, тобто щоб голубчики лише трохи виглядали з нього.
Можна подати голубці всі разом на тарелі.
Також ми розповідали про сирні палички, запечені в духовці: простий рецепт.