Догори
Дати відгук

Сьогодні Європейський День парків

24 травня 1909 року в Європі були створені перші дев'ять національних парків

3 хв на прочитання24 Травня 2021, 09:00
Фото: 4MAMA
Цивілізоване місто неможливе без парку Фото: 4MAMA Цивілізоване місто неможливе без парку
Поділитись:

24 травня у всій Європі святкується Європейський день парків. Уперше цей день відзначили у 1999 році.

Європейський день парків (The European Day of Parks) був заснований Федерацією Європарк (EUROPARК Federation) — європейською організацією, яка об’єднує охоронювані природні території у тридцяти шести європейських країнах.

Дата святкування була вибрана у зв’язку з тим, що саме 24 травня 1909 року в Європі були створені перші Національні парки — це були дев'ять Національних парків, заснованих у Швеції. З того часу природні території, що охоронялися, стали безцінною частиною природної та культурної спадщини Європи.

Це екологічне свято було засноване з метою підйому профілю заповідних територій Європи, а також для того, щоб викликати суспільну підтримку їхньої роботи. Наразі Європейський день парків символізує міжнародну солідарність у справі охорони природних територій. 

У цей день проводяться численні заходи на території та навколо заповідників, метою яких є привернення уваги до природної краси Європи та її культурного надбання. 

Активісти Київського національного торговельно-економічного університету підготували список топ-10 парків культури та відпочинку в столиці:  

1. Маріїнський парк, що справедливо вважається одним із найстаріших парків столиці України.

2. Парк перемоги на Дарниці — ще один чудовий парк у місті Києві, де можна чудово відпочити із сім'єю та дітьми. Один із найбільших, з тих, що розташовані на Лівому березі Києва.

3. Голосіївський парк у Києві — ще один дуже великий і старий парк у столиці України. Головною визначною пам'яткою Голосіївського парку є Ореховатська долина, а також каскад із чотирьох ставків.

4. Парк Феофанія в Києві — місце, де можна із задоволенням провести вихідний, сходити до церкви, погуляти в лісі, влаштувати пікнік всією родиною.

5. Парк Вічної Слави в Києві — меморіальний комплекс, розташований на крутому схилі Дніпра, звідки відкривається гарний вид на місто. З парку Вічної Слави на Арсенальній відкривається найкрасивіший вид на Дніпро. 

6. Співоче поле — частина Печерського ландшафтного парку, заснованого в Києві в 1981 році. Щорічно тут проходить Київська міська виставка квітів.

7. Парк Партизанської слави в Дарницькому районі міста Києва. Тут збережені ландшафти природного лісу, вони доповнені парковими рисами. Привертають увагу основні паркові дороги: велика соснова алея та велике прогулянкове кільце. На алеях встановлені тематичні скульптурні композиції з дерева. 

8. Парк імені Пушкіна або Пушкінський парк — парк розташований між станціями метро Шулявка та КПІ, поряд із проспектом Перемоги, кіностудією ім. О. Довженка. У 2007 році у парку була проведена реконструкція — проведені роботи з благоустрою території, висаджені молоді дерева: червоний дуб, каштан, ясен, горобина, хвойні породи, облаштовані квітники та ландшафтні композиції. 

9. Сирецький дендропарк розташований в історичній частині міста Сирці, про нього знають далеко не всі, навіть ті, хто давно проживає в Києві. Він цікавий, дуже красивий і багатий різноманітною рослинністю. 

10. Парк Пейзажна Алея. Мета спорудження алеї — створити можливість огляду туристами видів Подолу та Дніпра з висоти історичного Верхнього міста. Вона проектувалася як частина комплексу Архітектурно-історичного заповідника «Стародавній Київ», який мав охопити території історичних градів, які складали Київ.

Нагадаємо, що в Україні стартувала міжнародна екологічна акція «Марш парків». 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost