Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Сьогодні - День праці: кілька дивних та незвичайних професій, про які ви не знали

Сьогодні - День праці: кілька дивних та незвичайних професій, про які ви не знали

В Україні День праці - державне свято.

4 хв на прочитання01 Травня 2024, 11:10
1 травня свято День праці Професії унікальні 1 травня свято День праці Професії унікальні
Поділитись:

1 травня у багатьох країнах світу відзначається міжнародне свято — День праці (Свято Весни та Праці), яке спочатку мало назву День міжнародної солідарності трудящих.

1 травня 1886 року американські робітники організували страйк у Чикаго, висунувши вимогу 8-годинного робочого дня. Страйк та супутня демонстрація закінчилися кровопролитним зіткненням із поліцією.

У липні 1889 року Паризький конгрес II Інтернаціоналу на згадку про виступ робітників ухвалив рішення проведення 1 травня щорічних демонстрацій. Вперше день міжнародної солідарності трудящих був відзначений 1890 року в Австро-Угорщині, Бельгії, Німеччині, Данії, Іспанії, Італії, США, Норвегії, Франції, Швеції та деяких інших країнах.

Сьогодні свято відзначається у 142 країнах та територіях світу 1 травня чи першого понеділка травня. Для низки країн традиція збирати людей під прапори профспілок ще збереглася, але в більшості держав це все ж таки не політичне свято, а саме День праці, яскраве весняне свято, коли організуються народні гуляння, виступи артистів, ярмарки, мирні ходи та безліч розважальних заходів. А для когось це просто ще один вихідний, протягом якого можна відпочити чи провести час із сім'єю.

Україна

В Україні  День праці - державне свято. За законами мирного часу 1 травня завжди вихідний день, а якщо він збігається з вихідним (суботою або неділею), то вихідний день переноситься на наступний після святкового.

Але згідно з чинним законодавством в умовах військового стану (його продовжили до 13 травня 2024 року) офіційного вихідного дня 1 травня не буде. Водночас у недержавних компаніях це питання залишається на розсуд роботодавця.

Дивні професії, про які ви точно не знали

Модель окремих частин тіла

«Фотомодель» – це не завжди обличчя та фігура! Можна бути моделлю і в рекламі прикрас, взуття та інших предметів, де фотографуватимуть лише ваші руки, ноги, волосся, вуха, пальці тощо. Середній заробіток таких моделей становить $20 за годину.

Дегустатор морозива

Завдання дегустатора морозива полягає в тому, щоб пробувати різні види солодких ласощів та оцінювати кожен вид за такими критеріями, як смак, текстура, запах та колір. Нерідко дегустатори допомагають у створенні нових сортів морозива. За свою роботу вони отримують у середньому $56,000 на рік.

Той, хто стоїть у черзі

Посада людини, яка стоїть у черзі замість тих, хто не хоче витрачати на цей час і сили, вже відходить у минуле, але все ще існує у деяких західних країнах, наприклад у Великій Британії. Там на цьому можна заробити близько $24 за годину.

Лего-скульптор

Скульптори «Лего» - це свого роду «великі діти», які відповідають за конструкції з кубиків для фірмових магазинів та різноманітних заходів. Заробляють вони понад $30,000 на рік.

Дегустатор корму для тварин

З метою контролю якості та безпеки кормів для свійських тварин їх пробує… людина! Заробляють такі фахівці близько $24,500 на рік.

Ловець перлів

Ловець перлів – давня, цікава та небезпечна професія для справжніх екстремалів. Оплачується така робота відповідно – в Америці можна заробляти близько $500 на день, а в Австралії – до $1,300 на день.

Клінічний етик

Клінічний етик - це високооплачуваний медичний працівник, який висловлює неупереджену позицію з різних медичних питань, допомагаючи пацієнтам, їхнім сім'ям та лікарям приймати обґрунтовані рішення. У середньому досвідчені фахівці з клінічної етики заробляють понад $70,000 на рік.

Флейворист

Назва цієї рідкісної спеціальності походить від англійського «flavor» (пер. смак, запах) і говорить сама за себе. Професійний флейворист створює натуральні та штучні ароматизатори. Такому фахівцю необхідно мати великі знання в галузі ботанічних екстрактів, ефірних олій, ароматизаторів та есенцій. Середній заробіток флейвористів становить близько $54,000 на рік.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.