«Смажене молоко» — дуже незвичайний десерт, для приготування якого знадобляться прості продукти.
Інгредієнти:
молоко 3,2% — 900 мл;
борошно — 150 г + 180 г для панірування;
яйця — 4 шт.;
цукор — 40 г + 80 г для посипання;
ванільний цукор — 10 г;
кориця — 1 паличка;
цедра лимона — 1 ч. ложка;
кориця мелена — 1 ч. ложка;
олія — 50 мл;
сіль — 1 дрібка.
Приготування.
Від загального об’єму молока відлити 200 мл на розведення борошна.
З лимона обережно зняти жовту частину цедри. Оскільки цедру потрібно буде додавати в молоко, потрібно намагатися, щоб лимонний сік не потрапив на цедру і молоко при закипанні не згорнулося. Можна додатково промити цедру під проточною водою, виклавши на ситечко.
Молоко (700 мл), що залишилося, вилити в каструлю, додати цедру лимона і паличку кориці.
Прогріти молоко, помішуючи приблизно до 70 °С, не доводячи до закипання.
В окремій посудині з'єднати 150 г борошна та 200 мл молока.
Міксером перемішати молоко з борошном до однорідності.
Взяти 2 яйця й відокремити білки від жовтків. Потім додати в молочно-борошняну суміш 2 жовтки.
Перемішати. Додати 40 г цукру та ванільний цукор.
Молочно-борошняну з жовтками суміш перемішати міксером до однорідності.
Прогріте молоко процідити від цедри та кориці.
Частинами влити проціджене молоко в молочно-борошняну суміш і перемішати віничком.
Усе вилити знову в каструлю (бажано товстостінну) або сотейник. Поставити каструлю на невеликий вогонь. Увесь час помішуючи віничком, варити крем 3-5 хвилин, до загусання.
Маса має не стікати з ложки, а падати шматками. Не повинно бути грудочок. А якщо все-таки грудочки утворилися, протерти крем через сито або перебити занурювальним блендером до отримання однорідної маси гладкої густої консистенції.
Прямокутну форму застелити харчовою плівкою, а ще краще використовувати рукав для запікання, оскільки маса гаряча. У форму вилити гарячий крем, розрівняти лопаткою. Шар крему виходить заввишки близько 2 см.
Зверху крем також накрити харчовою плівкою або рукавом для запікання, остудити при кімнатній температурі. Потім форму відправити в холодильник на 3-4 години до загустіння крему.
Через деякий час робочу поверхню або обробну дошку присипаємо борошном. Застиглий крем цілим прямокутним пластом перекласти на дошку.
Зверху пласт також рясно присипати борошном.
Нарізати застиглий крем брусочками, які добре тримають форму.
Кожен брусочок краще розрізати поперек на 2 частини.
У миску розбити два яйця, додати дрібку солі.
Перемішати до однорідності.
Кожен брусочок крему обваляти в борошні з усіх боків.
Потім опустити в яєчну суміш, швидко перевертаючи в різні боки, щоб брусочок зволожився зусібіч.
Після яйця брусочки знову обваляти в борошні.
У сковороді розігріти 1-2 ст. ложки олії. Олія має повністю вкривати дно сковороди. Викласти підготовлені брусочки на сковороду.
Обсмажувати брусочки на середньому вогні приблизно по 1-2 хвилини з кожної із 4 сторін, до рум'яної скоринки. За необхідності додати олії.
Для присипки в тарілці з'єднати цукор і мелену корицю.
Перемішати цукор із корицею.
Обсмажені брусочки обваляти в цукровій суміші.
Десерт «Смажене молоко» готовий.
Також ми розповідали про сирне печиво-рулет «Ругелах»: оригінальний десерт.